Srbija na mnogo načina upućena na Evropu, nema alternative

Srbija na mnogo načina upućena na Evropu, nema alternative

Privrede Srbije i EU su povezane i zavise jedna od druge, a brojke najbolje dokazuju koliko je tržište EU najznačajnije za proizvode iz Srbije, s obzirom da se na njemu odvija dve trećine ukupne robne razmene naše zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

– Svaka privredna dinamika i aktivnost u EU direktno utiče na privrednu dinamiku i rast kod nas. Samo u prvih sedam meseci ove godine izvoz u Nemačku porastao za 22 odsto, kao i da je prošle godine rast izvoza u tu zemlju porastao za 26 odsto – naveo je Čadež.

On je dodao i da nije samo pitanje koliko će da se odvija robna razvija sa zemljama EU, već i koliko naše firme, koje ulaze u dobavljačke lance velikih kompanija EU, profitiraju od transfera znanja, tehnologija i spremaju se na taj način da budu učesnici na velikim trzištima, ne samo u EU, već Aziji i Rusiji.

– Kada ste na evropskom putu to je i određeni okvir koji je investitorima garant predvidivosti, jer oni očekuju da znaju šta će biti sa investicijama za pet ili deset godina – istakao je on.

Čadež je s tim u vezi naveo da u ovoj godini već imamo potpisanih investicija u vrednosti od 133 miliona evra, što će generisati 9.000 novih radnih mesta. Inače, sa zemljama EU Srbija ostvaruje 65 odsto ukupne razmene.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, u periodu od januar do jula ove godine spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa inostranstvom je iznosila 17,6 milijardi evra.

Ukupan izvoz je iznosio 7,7 milijardi evra, a uvoz 9,9 milijardi evra čime je znatno smanjen deficit razmene, koji je iznosio 2,2 milijardi evra.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević uveren je da bi Srbije izgubila sve ukoliko bi okrenula leđa Evropskoj uniji i razvijenim zemljama.

– Ne vidim alternativu neuvođenju civilizacijskih normi ponašanja, ekonomskih sloboda, zaštite nezavisnog sudstva, kao i elementarnih svojinskih prava, što je model ponašanja u razvijenim zemljama ne samo Evrope, već i SAD i Kanade. Ne vidim koja bi alternativa bila ako ne bismo prihvatili takav model ponašanja – poručio je Grgurević.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *