Srbija neznatno napredovala po konkurentnosti

Srbija neznatno napredovala po konkurentnosti

Srbija je neznatno napredovala po konkurentnosti pošto se u izveštaju Globalni indeks konkurentnosti 2016-2017 popela za četiri pozicije, na 90. mesto među 138 zemalja, objavio je 28. septembar 2016. godine Svetski ekonomski forum.

Prva tri mesta na listi zadržale su Švajcarska, Singapur i SAD a najmanje konkurentan u svetu je Jemen, na 138. mestu liste.

„Smanjenje otvorenosti globalne ekonomije narušava konkurentnost i otežava liderima da predvode održiv, inkluzivan rad“, istakao je osnivač i predsedavajući Foruma Klaus Švab (Sćwab).

Od zemalja iz okruženja, sve osim Bosne i Hercegovine su bolje plasirane od Srbije – Makedonija je na 68. mestu, Hrvatska na 74, Albanija na 80, Crna Gora na 82. a BiH na 107.

Gledano prema kriterijumima za ocenu konkurentnosti, Srbija je po zdravstvu i osnovnom obrazovanju 53. u svetu, po visokom obrazovanju i obukama 69. a po infrastrukturi 74.

Međutim, prema podindeksu inovacije i faktori sofisticiranosti Srbija je među poslednjima sa 120. mestom u svetu odnosno na 125. mestu po sofisticiranosti biznisa i na 108. po inovacijama.

Srbija se nije dobro pokazala ni po efikasnosti tržišta proizvoda, efikasnosti tržišta rada, razvoju finansijskog tržišta.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *