Srbija od izvoza maline prihodovala 280 mil USD u 2015.Najavljene investicije u prerađivačke kapacitete i proboj na tržišta SAD, Kine i Velike Britanije

Srbija od izvoza maline prihodovala 280 mil USD u 2015.Najavljene investicije u prerađivačke kapacitete i proboj na tržišta SAD, Kine i Velike Britanije

Ministar privrede Željko Sertić (9.05.2016) otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline da Srbija pripada samom svetskom vrhu, eliti, po proizvodnji ovog voća.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je Srbija prošle godine izvezla 110.000 tona maline i ostvarila 280 mil USD dobiti.. Možemo da budemo ponosni na naše proizvođače, jer znamo šta je borba na svetskim tržištu i koliko je potrebno rada i trud za te rezultate kada nema više barijera na svetskom tržištu – rekao je Sertić otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline u Šapcu.

On je naveo da će Vlada Srbije investirati u prerađivačke kapacitete kao i nove zasade malina, ali i raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, da bi se sprečili problemi u lancu proizvodnje.

Pokušaćemo proboj na britansko, američko i rusko tržište s našim partnerima iz Kine. Njihova delegacija u Šapcu danas broji oko 20 ljudi – kazao je ministar.

Predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline Antonio Dominges kazao je da je ta organizacija nastala zbog zajedničkog interesa proizvođača da razmenjuju iskustva i znanja u proizvodnji tog voća.

Dominges je naglasio da je proizvodnja maline i društeveno odgovorna, jer upošljava mnogo radnika, a ponekad i cele porodice. On je potvrdio i da prema podacima te organiizacije Srbija proizvodi oko 110.000 tona maline, što je više od četvrtine svetske proizvodnje od 420.000 tona.

Član upravnog odbora Hladnjačara Srbije Duško Radulović kazao je agenciji „Beta“ da je još rano odrediti cenu maline ove sezone.

Sve zavisi od tršišta. U poslednji mesec ipo dana snižene su cene jer je stigla malina iz Čilea koja nije uspela da se proda na tržištu Amerike – kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, problemi između proizvođača i otkupljivača se mogu rešiti i već je predloženo da 51% profita od prodaje malina ide proizvođačima, a ostalo hladnjačarima.

To je moguće kontrolisati na osnovu ugovora sa izvoznicima ili sličnim dokumentima. Moramo znati i da je proizvodnja malina rasla i kod nas i u svetru i zato se moramo dogovoriti i tako sačuvati na prvom mestu kvalitet proizvod – objasnio je Radulović.

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline na kojoj učestvuje oko 300 proizvođača iz 17 zemalja sveta traje do 11. maja. Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija Proizvođača i prerađivača maline (IRO).

Članovi Svetske organizacije IRO – pored Srbije, jesu i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

Izvor: Ekapija

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *