Srbija otvara trgovinsko predstavništvo u Nižnjem Novgorodu?

Srbija otvara trgovinsko predstavništvo u Nižnjem Novgorodu?

Srbija bi mogla da otvori trgovinsku misiju u Nižnjem Novgorodu u ruskoj oblasti Volga, izjavila je d30. Novembra 2015. godine predsednica Komiteta gradske uprave za spoljno-ekonomske i međuvladine odnose Elena Mišina, a prenosi ruska agencija Tas.

– Dogovoreno je da srpska strana preispita mogućnost uspostavljanja trgovinske misije u Nižnjem Novgorodu kako bi se promovisali srpski proizvodi na tržištu Federalne oblasti Volge – rekla je Mišina na radnom sastanku.

 

O mogućnosti otvaranja predstavničke kancelarije se raspravljalo tokom sastanka delegacije Nižnjeg Novgoroda sa ambasadorom Srbije u Rusiji, Slavenkom Terzićem, a učesnici bilateralnog sastanka su se takođe upoznali sa turističkim potencijalima Nižnjeg Novgoroda i sa pripremama grada za Svetski kup u fudbalu 2018. godine.

 

Preduzetnici iz Nižnjeg Novgoroda su predložili srpskoj strani da predstavi domaće turističke mogućnosti, kao što su skijanje, zdravstveni turizam i lovački turizam.

 

– U svetlu nedavnih događaja u svetu, srpske destinacije su od naročitog značaja za stanovnike Nižnjeg Novgoroda i region – naglasila je Mišina.

 

 

Region Nižnjeg Novgoroda i Srbija takođe planiraju razvoj saradnje između škola i univerziteta, kao i između institucija umetnosti i kulture, prenosi Tas.

 

Srpski ambasador je obećao da će obezbediti pomoć u isporuci udžbenika na srpskom jeziku u Rusiju, kao i pomoć u pronalaženju nastavnika srpskog jezika.

– O zajedničkoj promociji dva jezika se trenutno razgovara na međuvladinom nivou – izjavio je Terzić.

 

U aprilu 2015. godine, u Nižnjem Novgorodu je otvoren Centar za sprski jezik, podseća Tas.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *