Srbija prva u Evropi dobila zajam Svetske banke za nepogode

Srbija prva u Evropi dobila zajam Svetske banke za nepogode

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam u iznosu od 66 miliona evra koji će joj pomoći u pružanju pomoći građanima ako dođe do elementarnih nepogoda, što je prvi takav zajam ove finansijske institucije u Evropi, saopštila je 4. maja 2017. godine Svetska banka.

Zajam će vladi obezbediti novac za hitne potrebe i obnovu u slučajevima kada se proglasi vanredna situacija, tako da se za to ne koriste redovna budžetska sredstva, dodaje se u saopštenju.

„Srbija se suočava sa sve češćim i težim prirodnim nepogodama, kao što su bile strašne poplave 2014. godine. Kad dođe do katastrofe siromašni su po pravilu najviše pogođeni. Ovaj projekat obezbeđuje vladi mehanizme da odmah pomogne ljudima kada dođe do katastrofe. On vladi omogućava da u momentu nepogode odmah može da koristi novac koji joj je na raspolaganju“, izjavila je direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

Zajam za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava (CAT-DDO) je prvi ovakav zajam Svetske banke u Evropi, nastao na osnovu iskustava u drugim regionima sveta, a zajam će, kako je saopšteno, obezbediti Srbiji hitna sredstva za finansiranje posledica prirodnih nepogoda i podržaće jačanje institucionalnog i pravnog okvira zemlje kako bi se efikasno nosila sa fizičkim i materijalnim posledicama prirodnih katastrofa.

Zajam će takođe podići tehničke sposobnosti zemlje za planiranje i reakciju nakon katastrofa, kao i posledica klimatskih promena.

Srbija je, kako se navodi u saopštenju, podložna različitim prirodnim nepogodama, kao što su poplave, klizišta, suše i zemljotresi, a nedavna studija je pokazala da je posebno podložna budućim klimatskim promenama i padavinama, a nepogode vezane za promene klime biće sve češće i intenzivnije.

„Od poplava 2014. godine, Vlada Srbije postala je proaktivna u smanjenju rizika. Ovaj projekat je deo šireg nacionalnog programa čiji cilj je da se izbegnu i smanje rizici od prirodnih katastrofa i da se na njih odgovori efikasnije,“ izjavio je viši stručnjak Svetske banke za upravljanje rizicima od prirodnih nepogoda Joakin Toro.

Kako je dodao, obezbeđenje sredstava koja se mogu koristiti u slučaju elementarne nepogode omogućiće vladi da brže pomogne ugroženom stanovništvu.

„Vlada Srbije je za tri godine postigla ono za šta su nekim drugim zemljama trebale decenije“, izjavio je Toro.

Ovaj zajam može da revolvira, tako da se novac vraćen pre nego što se projekat zatvori može ponovo koristiti, navodi se u saospstenju, i dodaje da se sredstva mogu povlačiti tri godine, ali se taj period može produžavati četiri puta.

Izvor. Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *