Srbija prva u Evropi uređuje predžetveno finansiranje

Srbija prva u Evropi uređuje predžetveno finansiranje

Srbija će, stupanjem na snagu Zakona o predžetvenom finansiranju u junu, postati prva zemlja u Evropi koja je uvela ovakvo inovativno rešenje u oblasti finansiranja poljoprivredne proizvodnje, izjavio je Tanjugu koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović.
„Zakon o predžetvenom finansiranju podrazumeva kreditnu sposobnost određenog lica, bez obzira da li govorimo o pravnom ili fizičkom licu, na osnovu njegove buduće proizvodnje“, naveo je Milovanović.
To bi, objasnio je, u praksi značilo, da neko pravno ili fizičko lice bude kreditno sposobno u određenoj meri, pre nego što zasnuje svoju proizvodnju.
„Ukoliko seje kukuruz u aprilu, lice je već kreditno sposobno na osnovu budućeg roda tog kukuruza u oktobru tekuće godine“, dodao je Milovanović.
On je podsetio da je Skupština Srbije u novembru prošle godine usvojila Zakon o predžetvenom finansiranju, na predlog Ministarstva poljoprivrede i životne sredine.
„Inače, ovo je inicijativa Evropske banke za obnovu i razvoj i organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija UNfAO, i Ministarstva poljoprivrede iz 2011. koja je konačno realizovana usvajanjem zakona“, istakao je Milovanović.
Zakon ima za cilj da bolje uredi oblast finansiranja poljoprivredne proizvodnje kao jednu od kritičnih tačaka razvoja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, naveo je Milovanović
„Usvojeni zakon tangira biljnu proizvodnju u ovoj fazi, ali ne isključujemo mogućnost da u kasnijoj, nadam se uspešnoj, fazi implementacije ovog zakona, on bude proširen i na stočarsku proizvodnju“, precizirao je Milovanović.
On je napomenuo da je ovaj zakon u velikoj meri koncept koji je na snazi u južnoj Americi.

Izvor:Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *