Srbija i Slovačka zajedno protiv „rada na crno“

Srbija i Slovačka zajedno protiv „rada na crno“

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da Srbija zajedno sa Slovačkom radi na poboljšanju uslova pod kojima građani naše zemlje rade u toj zemlji.

Đorđević i njegov slovački kolega Jan Rihter potpisali su u Bratislavi protokol o saradnju njihovih ministarstava, čiji je cilj, između ostalog, sprečavanje rada na crno i obezbeđivanja zaštite građana na radu u inostranstvu.

Ministar je izjavio da je na sastanku sa Rihterom bilo razgovora o medijskoj kampanji kojom će se u narednom periodu, kako kaže, edukovati građani Srbije koji dolaze na rad u Evropsku uniju i u Slovačku, kako i na koji način da prepoznaju da su angažovani „na crno“.

„Želimo da svaki građanin koji živi u Srbiji i van nje, bude siguran i bezbedan s jedne strane, da bude siguran da država misli na njega gde god da se on nalazi, a s druge strane, da građani Srbije koji kroz porez odvajaju novac za socijalnu zaštitu znaju da je taj novac na najbolji način raspoređen“, rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da su migracije i kretanje stanovništva nešto normalno, što se dešava pogotovo u Evropi koja, kako kaže, otvara svoje granice.

„Suočavamo se sa situacijom da neki građani odlaze van granica i traže zaposlenje u Evropskoj uniji. Mene izuzetno raduje kada čujem da neki od njih svoj posao nalaze ovde u Slovačkoj. Slovačku smatram izuzetno prijateljskom zemljom i vrlo bliskom Srbiji i politički ali i kulturno“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, cilj države Srbije je da odlazak radnika u Slovačku bude na najvišem nivou, ali da vlada čini sve da se u Srbiji stvore uslovi kako građani ne bi morali da napuštaju svoju zemlju.

Ministar je rekao da je uveren da će od danas, nakon potpisivanja sporazuma, saradnja nadleznih službi dve zemlje biti podignuta na viši nivo.

On je rekao i da je teško proceniti koliko ljudi odlazi u Slovačku da radi nelegalno jer svi oni, kako kaže, iz Srbije izlaze kao turisti.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *