Srbija treba da unapredi klasifikaciju žitarica – Najavljeno donošenje Pravilnika o minimumu kvaliteta pšenice

Srbija treba da unapredi klasifikaciju žitarica – Najavljeno donošenje Pravilnika o minimumu kvaliteta pšenice

Svega oko 20% skladištara u Srbiji odvaja pšenicu po kvalitetu, zbog čega je neophodno unaprediti klasifikaciju žitarica, istaknuto je na seminaru „Otkup pšenice na osnovu kvaliteta“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Prilikom prijema pšenice uobičajena je praksa da se meri samo masa i vlaga, a nakon toga sva pšenica odlazi u iste ćelije, tako da se dobija nestandardizovani materijal. Razvrstavanje žitarica po grupama kvaliteta može se sprovesti sistemom javnih skladišta, izmenom zakonske regulative i uvođenjem proteinskog sastava kao obaveznog parametra kvaliteta, kao i sistemom podsticaja, tržišnim intervencijama, nabavkom žitarica radi prehrambene sigurnosti, uvođenjem centralizovanog sistema za kontrolu kvaliteta žitarica, ukazano je na seminaru, koji je na inicijativu Semenarske asocijacije Srbije, organizovala Grupacija za semenarstvo Udruženja za poljoprivredu PKS.

U narednom periodu očekuje se donošenje Pravilnika o minimumu kvaliteta pšenice, a seme koje bude ispod tog minimuma, biće klasifikovano kao stočna hrana. Silosi nisu opremljeni opremom koja bi na prijemu merila sve parametre za kvalitet, pa je neophodno obezbediti rok za nabavku opreme i subvencionisane kredite kako bi se skladištari pripremili za sprovođenje Pravilnika. Na skupu je objašnjeno i da se sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode zasniva na licenciranju, posebnoj kontroli i dodatnim garancijama poslovanja.

Generalni sekretar Semenarske asocijacije Srbije Svetlana Balešević Tubić istakla je da će ovakvi skupovi pokrenuti inicijativu za rešavanje aktuelne problematike gajenja, prerade i otkupa pšenice na osnovu kvaliteta, kako bi Srbija imala što kvalitetniju sirovinu za pekarsku industriju.

 Izvor: eKapija

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *