Srbija u vrhu po procentu novoosnovanih firmi

Srbija u vrhu po procentu novoosnovanih firmi

Najviše novoosnovanih preduzeća u regionu je u aprilu 2017. godine registrovano u Sloveniji – 1,19 odsto, zatim u Srbiji 0,44 procenta, a najmanje u Hrvatskoj 0,06 odsto, prema analizi kompanije Bisnode.

To znači da se jedna nova kompanija u Sloveniji otvori na svakih 85, a u Hrvatskoj na svakih 1.700 preduzeća, objašnjava se u analizi. 

Na trećem mestu po procentu novoosnovanih preduzeća u aprilu u odnosu na sve aktivne privredne subjekte bila je Bosna i Hercegovina sa 0,41 odsto, navodi se u biltenu Bisnode-a pod nazivom „Mikroekonomski pregled južnog regiona za april 2017“.

Tokom aprila, Srbija je u regionu imala najniži procenat obrisanih firmi – 0,14 odsto, a najviše je imala Hrvatska – 0,9 procenata, što znači da u Hrvatskoj na svakih 100 dolazi jedna obrisana firma, a u Srbiji na svakih 700.

U Sloveniji je taj procenat iznosio 0,47 odsto.

Prema podacima o stečajnim postupcima u četvrtom mesecu ove godine, najveći procenat novih i insolventnih firmi zabeležen je u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, po 0,21 odsto, dok je najniži imala Hrvatska – 0,09 odsto. 

To znači da je u Sloveniji novi stečajni postupak započet na svakih 450 firmi, dok je u Hrvatskoj rezultat jedan stečajni postupak na svakih 1.100 firmi.

Podatak za Srbiju u ovoj kategoriji nije naveden.

Kada je reč o blokiranim preduzećima, najveći procenat bloka u aprilu je imala Bosna i Hercegovina (30,23 odsto), a najniži Slovenija (4,95 odsto), što znači da u BiH blokade beleži svaka treća kompanija.

U Srbiji je, kako se navodi u analizi Bisnode-a, u aprilu bila blokirana svaka četvrta firma (24,81 odsto), u Hrvatskoj svaka jedanaesta (9,24 procenta), a u Sloveniji tek svaka dvadeseta kompanija.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *