Srbija vuče rast ovog dela Evrope

Srbija vuče rast ovog dela Evrope

– Zemlje Jugoistočne Evrope beleže povećanje rasta i smanjenje visokih stopa nezaposlenosti, a Srbija je, kao najveća ekonomija u regionu, dala najveći doprinos takvom trendu  – izjavila je direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin na predstavljanju desetog redovnog ekonomskog izveštaja SB-a za Jugoistočnu Evropu u Briselu, koji je putem video-linka bio direktno prenošen na konferenciji za novinare u Kancelariji Svetske banke u Beogradu. – Jači rast počinje da utiče i na povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva u regionu.

Goldstinova je navela da, iako stopa nezaposlenosti u regionu ostaje i dalje visoka i iznosi oko 25 odsto, pet od šest zemalja u regionu je uspelo ove godine da tu stopu smanji. Posebno je istakla da je Srbija povećala stopu zaposlenosti 4,7 odsto u ovoj godini, i da je oborila stopu nezaposlenosti u drugom kvartalu na 15,2 procenta.

Po izveštaju SB-a, očekuje se da projektovani ekonomski rast u Srbiji, Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniiji i Crnoj Gori dostigne 2,7 odsto na nivou regiona u ovoj godini, u odnosu na 2,2 odsto, koliko je iznosio 2015.– Srbija, koja predstavlja najveću ekonomiju u regionu, podstakla je takav rast – izjavila je viša ekonomistkinja Svetske banke i vodeća autorka izveštaja Barbara Cunha.

Srbija, po njenim rečima, beleži skok s 0,7 odsto prošle godine, nakon poplava koje su pogodile zemlju 2014, na očekivanih 2,5 odsto ove godine.

– Zemlje s jakim reformskim programima imale su povećane investicije, što je postalo solidan motor rasta tokom prve polovine 2016 – rekla je vodeća ekonomistkinja SB-a u Beogradu i jedan od autora izveštaja Ekaterina Vostroknutova.

Ona je istakla da su privatne investicije izuzetno doprinele rastu u Srbiji i Albaniji, i da su i tim zemljama, zahvaljujući reformama koje sprovode, značajno smanjeni fiskalni deficit i javni dug.Ukazano je, međutim, na to da prosek smanjenja fiskalnog deficita u regionu s prošlogodišnjih 3,6 odsto na 3,3 procenta u ovoj godini „maskira” variranja od zemlje do zemlje, s obzirom na to da se javni dug povećao u pojedinim zemljama u kojima su fiskalni računi preopterećeni javnom potrošnjom.

U izveštaju se zaključuje da je region nastavio rast uprkos kompleksnom evropskom i globalnom okruženju. Da bi se održala uzlazna putanja rasta, preporučuje se nastavak sprovođenja reformi kojima bi se održala makroekonomska stabilnost, stimulisalo poslovanje i poboljšala efikasnost privatnog sektora i izgradila otpornost na eksterne šokove.

Dobar trend i 2017.

Svetska banka predviđa trend nastavka umerenog rasta i tokom 2017. godine, pri čemu se za Srbiju predviđa da će on dogodine biti 2,8 odsto, a 2018. godine 3,5 odsto.
Očekuje se da će ostale privrede u regionu, s izuzetkom Makedonije, zadržati rast između 2,8 i 3,6 procenata tokom 2016. godine.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *