Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi autoput ili most

Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi autoput ili most

Na regionalnoj konferenciji „Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije“ u Beogradu, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham), 26.oktobra 2015. godine su pohvaljeni dosadašnji napori Vlade Srbije, ali je i istaknuto da bez doslednosti svih, uključujući i sudstvo i rad na prevenciji, nema uspeha u borbi protiv sive ekonomije.

Učesnici konferencije, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, poručili su da su bolja koordinacija, efikasni sudski proces i regionalna saradnja neophodni za trajno rešavanje tog problema zbog kojeg, kako su naveli, Srbija godišnje izgubi jedan most ili autoput od Beograda do Čačka, s obzirom da država izgubi oko 300 miliona evra.

 

Predsednik AmCham Odobra za borbu protiv sive ekonomije Ivan Miletić rekao je da su ključne smernice u borbi protiv sive ekonomije pojačan rad kontrolnih organa na suzbijanju te pošasti, što ne sme da bude obeshrabreno sporim ili izostankom sudskih epiloga.
On je ocenio da je veoma važna kaznena politika i da se dosta očekuje od pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, od aprila 2016. godne, koji bi trebalo da omogući i bolju koordinaciju inspekcije na terenu.

 

„Navijamo za vas i mislimo da je to jako bitno kako za državu tako i za nas privrednike“, poručio je Miletić.

Učesnici konferencije pozdravili su činjenicu da je Vlada Srbije uložila velike napore i započela ozbiljne reforme u ovom domenu.

Da bi se trend nastavio, potrebno je da se sve institucije – od državne uprave do sudstva – na isti način postave prema ovom problemu, rečeno je na skupu.

Istaknuto je da je neophodan pojačan rad kontrolnih organa na terenu, efikasna koordinacija kontrolnih organa i tužilaštva te pooštrenija kaznena politika, zaključak je prvog panela koji se bavio ulogom pravosuđa u borbi protiv sive ekonomije.

U rezimeu diskusije trećeg panela, koji se bavio značajem prekogranične saradnje u uspešnoj borbi protiv sive ekonomije, naglašeno je da je neophodno dalje razvijanje platformi za stalnu prekograničnu koordinaciju nadležnih službi.

Istaknuta je i važnost primene dobrih primera saradnje privatnog i javnog sektora na suzbijanju ilegalne trgovine i otvaranja novih kanala saradnje kroz razmenu informacija, edukaciju i poboljšanje opremljenosti nadležnih organa za prepoznavanje specifičnih proizvoda.

Smanjivanje sive ekonomije je jedan od četiri prioriteta koje je AmCham definisao u svom programu unapređenja poslovnog okruženja za 2015.

Procena je da skoro 30 odsto ekonomije Srbije pripada sivom sektoru i da je gubitak za godišnji budžet po tom osnovu 370 miliona evra.

Srbija treba da postane član EU, jer će to koristiti privredama evropskih zemalja u borbi protiv nelegalne trgovine i krijumačarenja, izjavio je direktor istraživačkog centra „Transkrajm“ koji se bavi prekograničnim kriminalom Ernesto Savona.

„EU ima interes da Srbija uđe u nju, jer se veliki tokovi trgovine odvijaju preko Srbije i to biti dobro za privredu evropskih zemalja“, istakao je Savona.

Član Odbora AmCham za borbu protiv sive ekonomije i direktor korporativnih poslova u kompaniji Japan tobako internešnal Goran Pekez, rekao je Tanjugu da je održavanje konferencije bila prilika da se unapredi koordinacija organa koji učestvuju u procesu otkrivanja i sankcionisanja takvih krivičnih dela.

On je kazao da postoje dobri rezultati u poslednje vreme, ali da borba protiv sive ekonomije predstavlja stalnu borbu državnih organa koji moraju sarađivati.

Predsednik Krivičnog odeljenja Apelacionog suda Sonja Manojlović rekla je Tanjugu da je važna međusobna saradnja organa koji rade kako na prikupljanju dokaza tako i na krivičnom gonjenju, ali i sudova koji donose konačnu odluku.

Sa time se složio i zamenik republičkog javnog tužioca Milan Bojković, koji je rekao Tanjugu da je važna saradnja svih organa koji učestvuju u prikupljanju dokaza u prcesuiranju.

Potpredsednik AmCham Odbora za borbu protiv sive ekonomije Slobodan Doklestić kazao je Tanjugu da je regionalna saradnja takođe važna u cilju unapređenja rada, otkrivanju i sprečavanju nezakonitih trgovina, posebno prekogranične.

On je naveo da je, takođe, dobro da se razmene iskustva i primeni praksa koja postoji u susednim zemljama.

Doklestić je rekao da je na tom putu važna i saradnja privatnog i javnog sektora.

Menadžer za komunikacije kompanije NELT Marko Milanković je izjavio da je važno i podizanje svesti građana, koji treba da vode računa šta i gde kupuju, jer siva ekonomija izaziva mnoge probleme u privredi, kao i da je u tom smislu naproblematičnija roba široke potrošnje, promet robe na pijacama, šverc duvana, čokolade.

 

On je dodao da to ugrožava ne samo državu i velike kompanije, već i male porodične firme.
Konferenciju su podržale kompanije „Philip Morris Services“, „Japan Tobačo international“ i NELT grupa.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *