Srbija želi u top 40 zemalja za biznis

Srbija želi u top 40 zemalja za biznis

Srbija ove godine želi da uđe u prvih 40 na „Duing biznis listi“ Svetske banke za 2017. godinu, na kojoj se ocenjuju uslovi poslovanja u 189 zemalja. To je cilj koji je ministrima postavio premijer Aleksandar Vučić na poslednjoj sednici Vlade, na kojoj se razgovaralo o dosadašnjim rezultatima i onome šta tek treba uraditi.

Njegove ambicije idu čak i dotle da Srbija uđe u top 20 zemalja već naredne godine. Da to nije neostvarljivo veruje i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja kaže da je već sada izvesno da će Srbija imati za pet do 10 mesta bolju poziciju.

Najveći skok na ovoj listi napravljen je prošle godine, kada je sa 91. mesta Srbija skočila na 59. Tome je doprinelo, pre svega, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola i elektronske naplate poreza.

– Najveći napredak na listi očekujemo i sada u oblasti građevinskih dozvola. Od 136. mesta gde smo danas očekujemo da budemo najmanje 77. A ukoliko nam Svetska banka prihvati sve što smo uradili od reformi, a o čemu smo ih obaveštavali u međuvremenu, onda mi možemo da budemo čak i 11 – kaže za „Blic“ Mihajlovićeva, koja vodi zajedničku radnu grupu na ispunjavanju standarda.

Zbog izmena zakona o Katastru i skraćivanja rokova za uknjižbu imovine očekuje se i skok sa 73. na 58. mesto u toj oblasti, kao i kod plaćanja poreza, gde bi pozicija naše zemlje trebalo da se pomeri sa 143. na 121. mesto, pre svega zbog uvođenja elektronskog plaćanja.

– Kad se sve to sabere, očekujemo da ćemo se na listi za 2017. pomeriti za najmanje 10 mesta – kaže Mihajlovićeva.

Vlada je napravila i Akcioni plan daljih reformi, koji predviđa skraćivanje broja dana potrebnih za plaćenje poreza, bez uvođenja novih naknada i taksi, dalju reformu katastra, uklanjanje carinskih i necarinskih barijera, rešavanje pitanja stečaja, reforma u zaštiti manjinskih akcionara i dalje unapređenje izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

– Ukoliko sve to završimo do marta sledeće godine, u Svetskoj banci očekuju da se nađemo u prvih 20-25 zemalja na listi – kaže potpredsednica Vlade.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *