Srbiji 80 miliona evra na poklon od EU

Srbiji 80 miliona evra na poklon od EU

Sastanak s komesarom Johanesom Hanom govori o našoj posvećenosti i želji da pripadamo društvu evropskih naroda, kao i da je Srbija na doborom putu – poručio je premijer Srbije

Aleksandar Vučić nakon potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.

Han je istakao da Srbija može računati na Evropu i da Brisel ceni sve što je Srbija učinila tokom migrantske krize. Sledeće sedmice otvara se bar jedno pregovaračko poglavlje.

Premijer Vučić je zahvalio komesaru Johanesu Hanu na poseti Srbiji i potpisivanju Finansijskog ugovora, koji je, kaže, veoma značajan za Srbiju.

– Mi smo potpisali ugovor kojim dobijamo 80 miliona evra na poklon od EU za podršku reformi javne uprave. Tih 80 miliona ćete direktno videti u bolnicama, na putevima. Imamo dobre rezultate, ali oni moraju da budu održivi, a da bi bili održivi, moramo sebe da menjamo i za to je potreban novac – rekao je premijer na konferenciji za medije s komesarom Hanom.

Ugovor su potpisale ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Henoveva Ruis Kalavera.

Vučić je zahvalio evropskim obveznicima što su izdvojili novac za Srbiju. Dodao je da je to ogromna svota, između 9,5 i deset milijardi dinara, i da ćemo je iskoristiti na najbolji način.

Komesar Han je poručio da Srbija može računati na EU.

– Srbija može računati na Evropu – rekao je Han. – U istom smo čamcu i treba da radimo zajedno, mislim da nema alternative evropskom putu.

Komesar je objasnio da se možda neće odmah videti efekti potpisivanja finansijskog ugovora, ali da on na srednji i duži rok predstavlja snažan doprinos uklapanju javne administracije u evropske standarde.

Han je poručio i da će EU učiniti sve da bi i dalje stimulisala ekonomski razvoj Srbije, koji je, kako je rekao, i u interesu Evropske unije.

Evropski komesar očekuje da će Srbija sledeće nedelje otvoriti još jedno poglavlje u pregovorima s EU, a možda i dva.

– I sledeće nedelje i sledeće godine – rekao je Han, odgovarajući na pitanja novinara hoće li sledeće sedmice biti otvoreno još neko poglavlje u pregovorima.

Premijer je naveo da će biti otvoreno poglavlje 5, da će se videti šta će biti s ostalima i da „stvari tako realno stoje„.

Kako je rekao, nastaviće se razgovori o tome, navodeći da je tu reč i o onome što stiže iz Hrvatske, kao i o pitanju odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je poručio da sigurno nećemo odustati od nacionalnih i državnih interesa da bi nam neko otvorio poglavlja. Sve što radimo, „radimo da bismo zaštitili svoju zemlju i odbranili nacionalne interese”, dodao je Vučić.

Premijer je kazao da Srbija želi da pripada evropskom društvu, da je to govorio i građanima u kampanji i da je to odluka koja se donosi za narednih 50 godina.

Kako je rekao, postoje DOS-ovski kandidati koji pričaju prazne priče, radikalski takođe.

– Pa, super, izaberite ljude. Izaberite, izađite s puta EU – rekao je Vučić, i dodao da ima i onih koji bi želeli da Srbija bude civilno društvo ili nevladina organizacija.

– Pa neće nikad… pa nećemo nikad tako da se ponašamo – kazao je Vučić, i dodao da je to njegova poruka i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu i evropskom komesaru Johanesu Hanu i svima drugima.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto Srbija i dalje ima toliku želju da uđe u Evropsku uniju uz sve što se u Evropi ovih dana dešava, Vučić je rekao da te koji misle da evropski put nije dobar za Srbiju, može samo da pita od čega misle da isplaćujemo penzije. Objasnivši da EU ne daje novac za penzije, ali da svojim tržištem svakako doprinosi tome, Vučić je poručio: „Pola Srbije smo zaposlili u kompanijama koje tržište imaju u Evropskoj uniji.”

Rekao je da su neki svojevremeno prikazivali da država ima suficit tako što su sprovodili „pljačkaške privatizacije”. Pomenuo je kritike onih koji tvrde da je Srbija i 2005. imala suficit, objasnivši da je taj suficit ostvaren prodajom „Mobtela”, što, kako je primetio, nije stalni prihod.

– Oni su to računali kao prihod u buyetu i rekli da imaju suficit. Mi nismo ništa prodali, a imamo suficit – rekao je premijer i zaključio: – Ko će bez Evropske unije da nam obezbedi taj novac?

– Izborima se uopšte ne bavim, daleko su, a u međuvremenu radim ono što mi je posao i ustavna obaveza – rekao je premijer Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

S.Stanković

Kampanja će biti kratka

Na pitanje da li će s predsedničkim izborima na proleće biti i parlamentarnih, Vučić je rekao da o tome ne razmišlja, već da očekuje važne sastanke i susrete i u decembru i u januaru.

– Naš posao je da brinemo o radnicima, seljacima, penzionerima, a izbori, kakvi god da budu, o tom potom, odlučivaće o tome više ljudi i kakva god da bude odluka, kampanja će u svakom slučaju biti kratka – poručio je premijer.

Han sa studentima i u Botaničkoj bašti

Han je na sastanku s predstavnicima Univerziteta u Beogradu i studentima kazao da je njegova rašnja poseta potvrdila ocenu Evropske komisije da je Srbija dovoljno pripremljena u glavnim istraživačkim i obrazovnim sektorima.

Takođe je posetio paviljon u Botaničkoj bašti koji je obnovljen uz podršku EU, a potom i donirao knjige biblioteci Pravnog fakulteta da bi profesori i studenti imali pristup vrhunskoj akademskoj literaturi.

– To je sve deo šire podrške vredne 30 miliona evra koju pružamo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje infrastrukture gotovo 30 fakulteta, ne samo ovde u Beogradu već širom zemlje – rekao je Han, i dodao da je plan da se iduće godine u sektor obrazovanja u Srbiji investira 27 miliona evra.

Prošle godine je gotovo 2. 000 srpskih studenata i profesora imalo mogućnost da poseti EU ili ode tamo na studije u okviru Erazmus programa.

– Mi želimo da više studenata i istraživača iz EU dođe u Srbiju. Da bi se to dogodilo, više ćemo investirati u dalje promovisanje privlačnosti Srbije među vodećim akademicima u EU i u osnivanje srpske agencije za program Erazmus – istakao je Han.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *