Srpska IT pamet godišnje donese pola milijarde evra

Srpska IT pamet godišnje donese pola milijarde evra

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije prošle godine premašio je izvoz „Fijata“ i „Železare“ zajedno. U vrhu veb-rešenja i programiranje, slede mobilne platforme.

Iako „Fijat“ i smederevska „Železara“ slove za najveće srpske izvoznike, ovaj put ih je premašila – srpska pamet. Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije lane je dostigao 455 miliona evra. Kada se od toga oduzme uvoz od 167 miliona, proizlazi da je neto izvoz kompjuterskih usluga Srbije, od 288 miliona evra, veći od neto izvoza „Fijata“ i „Železare“ zajedno!

U izvozu naših IT usluga dominiraju, prema navodima ljudi iz struke, veb-rešenja i programiranje sa oko 50 odsto. Slede rešenja za mobilne platforme sa oko 40 odsto, dok 10 odsto otpada na sve ostalo. Upravo struka ukazuje da nije dovoljno samo „prepoznati“ IT sektor kao prosperitetan, već je potrebno na nivou države napraviti jasnu stretegiju za njegov razvoj, kojom bismo uposlili sopstvene informatičke kapacitete. Tome nikako ne ide u prilog činjenica da je Nacionalni prosvetni savet nedavno odbio predlog Ministarstva prosvete da informatika i programiranje bude obavezan predmet u osnovnim školama u Srbiji.

– U odnosu na prvi kvartal 2015, u istom periodu 2016. godine izvoz kompjuterskih usluga je povećan za 33 miliona evra, i iznosi 173 miliona evra. Kako se već pokazala tendencija rasta u odnosu na 2015. godinu, očekujemo da će na kraju 2016. godine izvoz biti značajno veći u odnosu na prethodnu godinu, što će nesumnjivo doprineti ekspanziji ove privredne grane – kaže za „Novosti“ Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. – Srpska industrija softvera na svetskim listama nalazi se između 30. i 50. mesta, što je najbolji rezultat naše privrede.

Matić ističe da dosadašnji pozitivni rezultati IT industrije u Srbiji ukazuju na potrebu za sistemskom podrškom tom sektoru, kao i za stvaranjem podsticajnog ambijenta za uzajamno približavanje informacionih tehnologija i drugih tehnoloških inovacija.

Kukuruz i voće

Jedina dva proizvoda koja su u Srbiji tokom 2015. imala bolji neto izvozni rezultat, odnosno, koja beleže veći doprinos smanjenju spoljnotrgovinske neravnoteže su: kukuruz i smrznuto voće – ukazuje ekonomista Ivan Nikolić. – Kukuruza smo lane izvezli za 342,9 miliona evra, a uvezli za 12,3 miliona, te je neto izvoz iznosio 330,6 miliona evra, dok je ukupna vrednost izvoza smrznutog voća dostigla 340,8 miliona evra, a njihova neto komponenta 318,2 miliona evra.

– Potrebno je iskoristiti proizvodne i izvozne kapacitete za dalji doprinos srpskoj privredi kroz poboljšanje uslova poslovanja domaćih IT kompanija, podsticanje osnivanja novih IT preduzeća i proizvodnje sopstvenih softverskih proizvoda – navodi Matić. – U cilju unapređenja razvoja privređivanja IT sektora, pa samim tim i izvoza IT proizvoda i usluga, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pripremilo je strateški dokument sa merama podrške ovom sektoru: nacrt Strategije razvoja industrije informacionih tehnologija, koja će doprineti unapređenju uslova proizvodnje i izvoza IT proizvoda i usluga.

Za dalji razvoj i pozicioniranje Srbije na globalnoj IT mapi, prema rečima naše sagovornice, neophodno je ulaganje u obrazovanje stručnih kadrova, odnosno povećanje broja IT stručnjaka koji u ovom trenutku Srbiji nedostaju.

– Procena je da bi u Srbiji do 2020. godine moglo da se otvori od 50.000 do 100.000 novih radnih mesta u sektoru informacionih tehnologija i da postoji veliki nedostatak stručnih IT kadrova, koji je registrovan i u Evropskoj uniji – ističe Matić.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja ističe da situacija sa uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole treba što pre da bude rešena.

– Ne treba gledati zašto nešto ne može, već kako bi moglo, i potom naći najkraći put da se to i uradi – ističe Šolaja.

Šolaja upozorava da na nivou države još uvek ne postoji jasan fokus o tome šta je potrebno uraditi kako bismo sopstvene informatičke kapacitete uposlili na način koji obezbeđuje boljitak za celo naše društvo i privredu.

– Nadamo se da će se to ubrzo promeniti – ukazuje naš sagovornik.

On potvrđuje da u srpskom izvozu i dalje preovlađuje takozvani „outsourcing“. To, praktično, predstavlja model poslovanja u kome jedna firma, za poslove koji su se do tada odvijali unutar nje, sada angažuje (bilo kratkoročno, ili dugoročno) drugu firmu ili organizaciju, koja može da bude i na drugom kraju sveta.

Ekonomista Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta, ističe da su izvozni prihodi od IKT usluga u Srbiji u periodu od 2008. do 2015. godine utrostručeni, a od kompjuterskih usluga čak učetvorostručeni.

– Uprkos tome, to nije bitno nadoknadilo jaz za evropskim zemljama u ovom sektoru budući da su se izvozni prihodi od ICT usluga u zemljama centralne i istočne Evrope u istom periodu uvećali za 2,45 puta, slično kao i u zemljama evrozone (2,44 puta), dostigavši na kraju 2015. godine 15,2 milijardi evra, odnosno, 214,1 milijardu evra – ističe Nikolić.

Šta predviđa nova strategija

Glavni ciljevi Strategije razvoja industrije informacionih tehnologija u Srbiji su:

* Razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u oblasti informacionih tehnologija, unapređivanje administrativnog okruženja pogodnog za razvoj IT industrije, jačanje kadrovskih potencijala i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom IT.

* Posebno se podstiče IT preduzetništvo bespovratnim sredstvima za IT startapove, predviđene su poreske olakšice, unapređenje pravnog okvira, jačanje kadrovskih kapaciteta, kao i podrška razvoju modela poslovanja koji su omogućeni informacionim tehnologijama.

* Ove strateške mere doprineće rastu IT proizvodnje i uticaće na ukupan privredni rast, kao i na smanjenje ekonomskog jaza između urbanih i ruralnih područja.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *