Srpska privreda 144 milijardi dinara u plusu

Srpska privreda 144 milijardi dinara u plusu

Proteklu godinu obeležili su poboljšani privredni tokovi, što pokazuju podaci o pozitivnom poslovanju privrednih društava koja su, takođe, blago povećala i broj zaposlenih, rečeno je  u Agenciji za privredne registre (APR).

Registratorka u registru finansijskih izveštaja u APR-u Ružica Stamenković rekla je na predstavljanju Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja za 2015. godinu da su u protekloj godini privredna društva na ukupnom nivou poslovala s pozitivnim neto finansijskim rezultatom tako da je njihov dobitak iskazan u iznosu od 143,8 milijardi dinara. Time je, kako je dodala, nadmašen gubitak ostvaren prethodne, 2014. godine (132,6 milijardi).

Ukupan neto dobitak iskazan na nivou svih privrednih društava od 466,7 milijardi dinara je 14,6 odsto veći od prošlogodišnjeg, dok je neto gubitak u iznosu od 322,9 milijarde dinara smanjen dve petine.

Privredna društva su, nakon višegodišnje tendencije smanjivanja broja zaposlenih započete 2009. godine, blago ojačala radne resurse, rečeno je na konferenciji.

Ukupan broj zaposlenih u privrednim društvima bio je 21.360 veći nego 2014. godine, pa su ona zapošljavala ukupno 992.531 radnika.

Povećanje zaposlenosti bilo je najizraženije kod društava koja su zapošljavala od 51 do 250 ljudi i od šest do deset, dok je povećanje zaposlenosti kod društava koja su imala od 11 do 60 radnika bilo neznatno manje. Najintenzivniji porast broja zaposlenih obeležio je privredna društva u Topličkoj oblasti, gde je broj radnika povećan gotovo trećinu (oko 1.553 radnika).

Ružica Stamenković je dodala da je ukupan poslovni ambijent u Srbiji tokom protekle godine poprimio znatno pozitivnije obrise i da je domaća ekonomija počela posetepeno da oživljava.

Blaga relaksacija ukupnog privrednog okruženja evidentna je i u poslovanju pravnih lica i preduzetnika, rečeno je na konferenciji.

– Finansijski izveštaji za 2015. godinu morali su biti dostavljeni u elektronskoj formi – podsetila je Ružica Stamenković, i dodala da do kraja juna izveštaje treba da dostavi još oko 30.000 pravnih lica.

Javna preduzeća smanjila gubitke

Ružica Stamenković je dodala da su javna preduzeća u 2015. beležila značajno bolje rezultate, tako da su ukupno iskazala 8,4 milijardi dinara dobitka, za razliku od 2014. godine, kada je njihov negativan neto finansijski rezultat iznosio 44 milijarde dinara.

– U njima je i broj zaposlenih smanjen za 739 – dodala je ona.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *