Srpski lešnik u „Fereru“

Srpski lešnik u „Fereru“

Italijanska kompanija „Ferero“ planira da iz Srbije otkupljuje lešnik za svoju konditorsku proizvodnju, a saradnja sa tim poznatim proizvođačem „Nutele“ trebalo bi da počne u decembru.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da čak tri četvrtine teritorije Srbije ima idealne uslove za uzgoj lešnika, javila je Radio-televizija Srbije.

Prvi sekretar za ekonomska pitanja Ambasade Italije Marko Leone rekao je da kompanija „Ferero“ želi da pomogne da što više zasada bude na teritoriji Srbije, jer zna da ima odlične agroekološke uslove da gaji lešnik.

– Njihov model investiranja predviđa otkup lešnika od domaćih proizvođača, a u međuvremenu obučavaju proizvođače i savjetuju ih kako da poboljšaju proizvodnju i koje sorte da gaje – kaže Leone.

Prema proceni Ministarstva, u Srbiji je trenutno pod zasadom leske oko 1.200 hektara, a cilj je da se poljoprivrednici podstaknu da uzgajaju kvalitetne italijanske sorte, posebno u Topličkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu, ali i u Sremu i delu Bačke.

Proizvodnja lešnika u Srbiji trenutno podmiruje tek desetak procenata potrebnih količina. Ostatak se uvozi, uglavnom iz Turske, za šta se godišnje plati i do deset miliona evra.

Najveći kupci lešnika u svetu su konditori koji otkupe oko 75 odsto svetske proizvodnje, a samo „Ferero“ 27 odsto.

Izvor: Srna

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *