Srpski naučnici slabo koriste evropske resurse

Srpski naučnici slabo koriste evropske resurse

U organizaciji EU info pointa, Regionalne razvojne agencije Bačka i Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine je u Rektoratu Univerzitata u Novom Sadu održan info dan,

u okviru kampanje posvećene efikasnijem korišćenju sredstava iz programa Evropske unije ”Horizont 2020”. Ovaj put bilo je reči o programima “Marija Sklodovska Kiri” i COSME.

– Svake dve godine pravi se presek stanja i analizira uspešnost programa Horizont 2020, a o toj uspešnosti svakako govori i 70.000 dosadašnjih aplikacija-rekla je šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju na Prirodno-matematičkom fakuletu UNS-a Gordana Vlahović koja je i nacionalna kontakt osoba za program “Marija Sklodovska Kiri”.

– “Horizont 2020” sa budžetom od 77 milijardi evra otvoren je celom svetu, a statistika kaže da je do sada akademska zajednica učestvovala sa 66 odsto, mala i srednja preduzeća sa 23,7 odsto, a nevladine i druge organizacije popunjavaju ostatak.

“Horizont 2020” je program Evropske unije za istraživanje i inovacije i instrument je za ostvarivanje glavnih ciljeva strategije “Evropa 2020”, a pre svega njene inicijative “Inovativna unija”. Cilj je da se osigura stvaranje evropske nauke svetske klase i omogući jednostavnija saradnja između privatnog i javnog sektora na polju inovativnog rada.

Govoreći o programu “Marija Sklodovska Kiri” Gordana Vlahović je podsetila na to da je u njemu do sada učestvovalo oko 18.000 istraživača, od čega ih je 7.000 dobilo stipendije za doktorske studije.

– Nažalost, u Srbiji ne možemo biti zadovoljni dosadašnjim učešćem, s obzirom na to da nam je stopa uspešnosti pri apliciranju za ovaj program tek 9,32 odsto, što je znatno ispod proseka od 14 odsto – rekla je Vlahović. – Važno je napomenuti i da ove programe Evropska unija kompletno finansira, a da je vreme odluke sa godinu dana smanjeno na osam meseci, što daje veći prostor za reviziju neprihvaćenih projekata.

Inače, program “Marija Sklodovska Kiri” predstavlja važan segment stuba „izvrsna nauka“ u okviru programa “Horozont 2020” i obezbeđuje sredstva kako za mlade, tako i za iskusne istraživače, kroz nekoliko tipova akcija, za čiju realizaciju je planirano više od šest milijardi evra do 2020. godine.

D.D.

Programi za mala i srednja preduzeća

O programu COSME, namenjenom povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa budžetom od 2,3 milijarde evra, kojem je naša zemlja pristupila prošle godine, a primenjuje se od početka ove, govorio je Dražen Lovrić iz Fonda “Evropski poslovi” APV. Pored toga što malim i srednjim preduzećima olakšva pristup izvorima finansiranja, ovaj program olakšava im pristup i stranim tržištima, pomaže stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podstiče kulturu preduzetništva.

 Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *