Srpski privrednici u Tirani: Nemamo predrasude, ovde bi mogli dobro da prođemo

Srpski privrednici u Tirani: Nemamo predrasude, ovde bi mogli dobro da prođemo

Veliki i mali privrednici iz Srbije, koji traže poslovne partnere na Međunarodnom privrednom sajmu PANAIR 2017 u Tirani, kažu da nemaju predrasude i da bi mogli dobro da prođu na tom tržištu.
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao 25. novembra 2017. godine novinarima tokom obilaska srpskih firmi na nacionalnom štandu Srbije da je njihov broj udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kao i da Srbija ima najveći izložbeni prostor.

Među preduzećima iz Srbije koja traže saradnju u Albaniji su i velika preduzeća, popust HBIS grupe – Železare Smederevo i Galenike, čiji su predstavnici rekli da im je važno pozicioniranje i na tom tržištu.

Čadež je tokom obilaska srpskih privrednika, zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, rekao da ove godine na tom sajmu izlaže 41 firma iz Srbije na ukupno više od 400 metara kvadratnih.

– Doveli smo i male proizvođače koji su zainteresovani za nova tržišta da bi pronašli nove partnere i distributere. Upravo smo ih obišli i kažu da su već započeli razgovore i da su Albanci zainteresovani za njihove proizvode – naglasio je Čadež.

On je podsetio da već ima primera da su privrednici dve zemlje formirali zajedničke kompanije, na primer u oblasti tretmana opadnih voda i slično.

– Privrednici kažu – DA, ovo je ovde odlično, postoji tržište i ovde možemo da prođemo, da imamo partnere… i pokazuje se da je to dobar potez – rekao je Čadež.

Na Međunarodnom privrednom sajmu PANAIR 2017 u Tirani, od 23. do 26. novembra, izlaže 41 kompanija iz Srbije.

Osim kompanija koje izlažu na nacionalnom štandu, na sajmu su na zasebnom izložbenom prostoru predstavljena i 22 mikro, mala i srednja preduzeća južne i jugozapadne Srbije, iz prehrambenog sektora, modne i lake industrije u okviru projekta Podrška razvoju privatnog sektora, koji sprovode Razvojna agencija Srbije i USAID.

Galenika je značajna na albanskom tržištu

Direktor izvoza u Galenici Snežana Gavrilović je rekla da je Galenika na tom sajmu već četvrti put.

– Imamo svoje mesto i bez obzira što je tržište relativno malo, naš interes jeste da budemo svuda u regionu. Galenika je potvrdila svoj značaj na albanskom tržištu, kao proizvođač sa velikim poštovanjem. Sa novim okolnostima, novim vlasnikom, nadamo se da ćemo nastaviti kao i do sada i da ćemo i još bolje poslovati – navela je ona.

Gavrilović je rekla da Galenika može zaista da bude lider u celom regionu i to dokazuje i kontinuitet prisustva Galenike u svim zemljama u okruženju, kao i u Rumuniji i Bugarskoj.

Jovan Đorđević iz marketing službe HBIS grupe u Srbiji je rekao da su prvi put u Albaniji na sajmu. – Imamo do sada dobre kontakte i očekujemo da se proširimo na ovo tržište, da dobijemo poslove i da budemo prisutni u dužem periodu – naveo je on.

Imaju i oni železaru, ali ne i ovakve proizvode

Đorđević je rekao da bi mogli Albaniji da prodaju proizvode Železare – toplo valjane, hladno valjane, od belog lima i drugo. Dodaje da postoje u Albaniji privrednici koje su zainteresovane da Železari Smederevo prodaju svoje proizvode. On je kazao da Albanci imaju svoju železaru, ali ne sa istim proizvodnim programom.

Generalna direktorka firme Basket hom mejd iz Golubinaca Sonja Đurić je rekla da su prvi put na sajmu u Abaniji, da su čuli pozitivna iskustva od ljudi koji se bave sličnim poslom i da očekuju poslovno partnerstvo.

– Očekujemo ostvarivanje kontakata sa nekom distributivnom kućom i trgovinskim lancem, radnjama zdrave hrane, kako bi proširili tržište – dodala je ona.

Potrebni poslovni partneri

Denis Stankovac iz Deksi grupe iz Obrenovca koja proizvodi bebi opremu, kaže da očekuje nove partnere i da su prvi put u Albaniji. Zainteresovani su im rekli da takve proizvode nemaju u Albaniji. Takođe, Andjela Riznić iz firme „Jarmenovci“ iz Topole kaže da su i oni prvi put na sajmu.

Rekla je da se bave preradom voća i povrća, da imaju sve domaće i bez konzervansa i da očekuju da nađu poslovnog partnera – distributera ili strateškog partnera kako bi se pozicionirali na tom tržištu.

– Nemamo predrasude, mislimo da možemo da ostvarimo saradnju – dodala je Riznić.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *