Srpski stručnjaci će zauzeti stav o prometu GMO

Srpski stručnjaci će zauzeti stav o prometu GMO

Odluka je Srbije da li će ući u Svetsku trgovinsku organizaciju ili neće, ali kakva god ona bila potrebno je da prethodno stav o prometu GMO pruži srpska pamet, izjavio je 3. maja 2017. godine ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Ministar je na RTS rekao da ukoliko neka država želi da postane član STO mora da se odredi prema prometu GMO.

“Naša je odluka da li ćemo da uđemo ili nećemo. Šta god da bude naša odluka pre toga moramo da imamo stručno, naučno mišljenje od naučnih institucija u Srbiji”, kaže Nedimović.

Stav o prometu GMO biće i jedan od zadataka stručne komisije sastavljene od 15 ljudi koja će danas biti potvrđena, a Nedimović podseća da naši zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO.

Objasnio je da će se savet baviti procenom rizika u bezbednosti hrane, te naveo da je jedan od potencijanih rizika vezan i za GMO čiji promet su prihvatile sve zemlje u našem okruženju.

Upitan da li su u savetu podeljena mišljenja o prometu GMO, Nedimović kaže da je glavni cilj bio da se okupe strucnjaci koji su eminenetni u svojim oblastima, a ne deklarisanje za i protiv ovog li onog rizika, navodeći da ima stručnja koji prema aklfatoksinu u mleku imaju razlicita mišljenja.

Kaže i da su u taj proces uključeni i potrošači, svi zainteresovani, te da će biti transparentna i široka rasprava.

Postoje, dodaje, i mnogi drugi rizici koji se pojavljuju, a jedna od glavnih tema je da li jedemo zdravu i bezbednu hranu.

“Upravo to telo treba da pobroji sve rizike, da nađemo alate kako da se borimo protiv tih rizika, savet treba da da svoje stručno mišljenje na naučnoj osnovi, da upozorimo i obavestimo javnost i da ministarstvo reaguje po uputstvima”, rekao je Nedimović.

Dve trećine članova tog stručnog saveta su, kaže, profesori fakulteta, eminentni stučnajci iz oblasti higijene hrane, biotehnologije, poljoprivrede, farmacije, svi oni koji su na direktan ili indirektan način uključeni u sistem bezbednosti hrane, ali i navodi da konačnu odluku donosi zakonodavno telo i izvršni organ.

Kaže da su meso i mleko proizvodi koji su u svakodnevnoj upotrebi, te da tu postoji gomila rizika, podsetivši na priču od pre dve, tri godine u vezi sa alfatoksinom u mleku.

“Da li je meso koje mi jedemo i koje ponekad uvozimo bezbedno i higijenski ispravno, to su odgovori koje treba da da ovo telo”, ističe Nedimović.

Navodeći da je postojanje tog tela predviđeno zakonom iz 2009. godine, Nedimović podvlači da bezbednost hrane treba da bude jedan od prioreta.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *