Srpskom startapu 50.000 evra od Austrijske razvojne agencije

Srpskom startapu 50.000 evra od Austrijske razvojne agencije

Start ap firme koje ostvaruju profit, imaju pozitivan uticaj na društvo a mogu i da nađu sebi partnera u Austriji, kandidati su za bespovratna sredstva koja dodeljuje Austrijska razvojna agencija (APA).

Prva firma koja je dobila takva sredstva je „Organika nova“ za portal zelenoo.com <http://zelenoo.com/> koji je otvorila, a na kojem umrežava proizvođače i kupce.

Za sajt, firma je dobila od APA-e 50.000 evra za proširenje posla, a to je jedini start ap u Srbiji koji je uspeo da se na takmičenju u društvenom preduzetništvu u Austriji, pored firmi sa Zapadnog Balkana, Afrike, Azije i Latinske Amerike, nađe među 15 najuspešnijih.

„Naša ideja je bila da spojimo mobilne tehnologije i poljoprivrednu proizvodnju, odnosno organsku hranu i postojeći lanac distribucije hrane prema zahtevima ekonomiji 21. veka“, objasnio je Nikica Marinković, idejni tvorac i jedan od vlasnika tog sajta.

Uslov za prijavu na takmičenje Austrijske razvojne agencije bilo je da firma ima bar jednog austrijskog partnera.

„Kada sam započinjao posao znao sam da imam dobru ideju, ali želeo sam da svoje znanje unapredim i ništa ne prepustim slučaju. Svakodnevno sam se raspitivao i saznao za IRP akademiju u Beču, koja je tražila start-ap firme iz Srbije kojima bi pružila tehničku podršku i znanje da započnu posao“, priča on.

Zatim im je predstavio svoju ideju i dobio poziv za kurs.

„Tamo sam bio od aprila do oktobra, po nekoliko dana mesečno. Radio sam sa mentorima koji imaju iskustva u ovoj oblasti, ali i sa investitorima. Bilo je zanimljivo raditi sa npr. saradnicima Stiv Džobsa iz 80-ih godina, Čarlijem i Lizom Klajsner. Uobličavao sam svoju biznis ideju, i mnogo su mi pomogli da napravim realan biznis plan“, rekao je Marinković.

On kaže da se ta akademija plaća, ali ističe i da se njemu isplatilo.

„U Austriji sam upoznao i svog investitora koji je u moj posao uložio 20.000 evra početnog kapitala“, objašnjava Marinković.

Na sajtu “zelenoo.com <http://zelenoo.com/>” proizvođači organske i domaće hrane otvaraju svoje profile sa trenutnom ponudom proizvoda. Da bi njihov profil sa ponudom bio vidljiv za potrošače na internetu, pre toga ih obiđu diplomirani inženjeri poljoprivrede koji su pokrenuli ceo ovaj projekat.

Prilikom posete poljoprivrednog gazdinstva ili radionice, u razgovoru sa vlasnicima proverava se da li su zaista u pitanju proizvođači, a ne nakupci ili trgovci.

Ukoliko proizvođači ispune kriterijume za korektnu i kredibilnu saradnju sa nama, tek tada postanu „vidljivi“ za kupce na sajtu i mogu početi sa onlajn prodajom hrane.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *