Šta i koliko proizvodimo po principima organske poljoprivrede?

Šta i koliko proizvodimo po principima organske poljoprivrede?

Interesovanje za organsku proizvodnju u Srbiji iz godine u godinu je sve veće, a stručnjaci smatraju da ova grana ima itekako dobru perspektivu jer su potrebe za izvozom tolike da kad bismo celu Srbiju „pokrili“ organskom hranom, verovatno bi sve izvezli.
U Evropu najviše izvozimo voće, sveže jabuke i smrznute maline i kupine, a veoma su tražene i soja, žitarice, povrće, lekovito bilje…

U Udruženju Serbia Organica kažu da je zainteresovanost za ovu proizvodnju poslednjih godina mnogo veća, što potvrđuje i podatak da su u protekloj godini površine povećane za više nego duplo. Takođe je i više onih koji se upuštaju u ovaj biznis.

Generalni sekretar Udruženja Ivana Simić rekla je Tanjugu da prema poslednjim podacima, prošle godine u Srbiji je bilo ukupno 2.000 poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom.

Ona kaže da se nada da je budućnost ove grane poljoprivrede u Srbiji perspektivna uzevši u obzir izvozne potencijale, ali i rast potražnje na domaćem tržištu.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović kaže da je zainteresovanost za ovu proizvodnju primetno veća svake godine. Tome u prilog ide i činjenica da smo sa oko 9.000 hektara u 2014, „stigli“ na oko 15.000 u 2015. godini.

Ipak, učešće organske proizvodnje u ukupnom zemljištu je tek oko 0,44%, ali taj broj stabilno raste, kao i realni potencijali sektora čiji izvoz je za tri godine porastao oko 500%, kaže Jovanović i ističe da se sa oko 300 proizvođača došlo do više od 2.000, a da taj broj i dalje raste.

Organska proizvodnja najrazvijenija je u Vojvodini, ali ima ogromne potencijale u južnoj i zapadnoj Srbiji, podseća Jovanović.

Najveće površine u organskoj proizvodnji u 2015. godini bile su pod žitaricama (32%), voćem (22%) i industrijskim biljem (20%). Vrednost izvoza organskih proizvoda iznosio je u protekloj godini 19,6 mil EUR, a gotovo celokupan izvoz organskih proizvoda čini smrznuto i sušeno voće (najviše malina). Najveći izvoz bio je u zemlje Evropske unije i to u Nemačku i Holandiju, kao i u SAD.

Vrednost uvoza organskih proizvoda u 2015. godini bio je oko 4,4 mil EUR.

Izvor: Ekapija

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *