ŠTA SE DESILO? Preokret preko noći: Zapadni giganti SIPAJU MILIJARDE u Rusiju!

ŠTA SE DESILO? Preokret preko noći: Zapadni giganti SIPAJU MILIJARDE u Rusiju!

Neke velike strane kompanije su uverene da će ekonomija Rusije uskoro izaći iz recesije. Veliki trgovci, poput švedske Ikee i francuske “Leroy Merlin” ubrizgavaju milijarde dolara u nove prodavnice i fabrike, računajući da će ruski potrošački sentiment oživeti nakon dvogodišnjeg tavorenja u recesiji, piše “Blumberg”.

“Ikea” planira da u narednih pet godina uloži 1,6 milijardi dolara u nove prodavnice. “Leroa Merlin” navodno planira da uloži dve milijarde evra kako bi udostručio broj centara u Rusiji, dok je američka korporacija “Mars” već proširila proizvodnju žvaka, kao i pogone za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

– Ovo je trenutak za ulaganje – kaže Walter Kadnar, šef odeljenja Ikee, koja je prošle godine otvorila fabriku nameštaja u blizini Sankt Petersburga, vrednu 60 miliona dolara, i kupila zemljište za treći Mega Mall u okolini grada.

Nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji pre dve godine, sve strane investicije su naglo obustavljene a zemlja je potonula u recesiju. Kompanije, uključujući General Motors, srezali su svoje delatnosti na ruskom tržištu, navodi Bloomberg.

Za mnoge od onih koji su ostali, sada je pravo vreme da otvore svoje novčanike, kako bi pretekli rivale, piše američka agencija. Pad rublje, iako je desetkovao vrednost prihoda u dolarima i evrima, spustio je troškove proizvodnje u Rusiji. Po nekim procenama, oni su sada niži nego u Kini.

– Poslednje 2-3 godine su bile katastrofa. Sada je situacija promenjena, jer se rublja stabilizovala i očekuje se da ruska privreda raste – rekao je za “Blumberg” Frank Šauf, šef Udruženja evropskih kompanija u Moskvi. Prema podacima ruske Centralne banke strane investicije su u prvih devet meseci porasle na 8,3 milijarde dolara, dok su u 2015. iznosile ukupno 5,9 milijardi dolara.

To je ipak još uvek daleko od nivoa pre krize u Ukrajini, uvođenja zapadnih sankcija, pada cena nafte i slabljenja rublje, što je sve skupa uticalo na mnoge strane investitore da razmisle o svojim ulaganjima, konstatuje Bloomberg.

Prema podacima ruske centralne banke, ove godine je već zabeležen određeni pomak. Strane direktne investicije su u prvih devet meseci ove godine porasle na 8,3 milijarde dolara. Prošle godine bilo je 5,9 milijardi dolara ulaganja.

Mnogi su pomislili da je za ovakav preokret umnogome zaslužna i pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, pre svega zbog njegovog prijateljskog stava prema Moskvi, što je ulilo sigurnost mnogim kompanijama iz EU i SAD da ulažu u Rusiju.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *