Stabilne finansije, suficit 15,1 milijardu dinara

Stabilne finansije, suficit 15,1 milijardu dinara

U prva tri meseca ostvaren je suficit u budžetu od 15,1 milijardu dinara, izjavio je 18. aprila 2017. godine ministar privrede Goran Knežević ističući da je Srbija danas politički, ekonomski i finansijski stabilna zemlja.

„Krenuli smo putem napretka i priznanja dobijamo sa svih strana“, naglasio je Knežević u Privrednoj komori Srbije na otvaranju Poslovnog saveta za saradnju Srbije i Belorusije.On je pozvao delegaciju od oko dvadesetak beloruskih kompanija da ulažu u srpsku privredu.
„Odgovorno rešavampo izazove u svakom segmentu, uključujući i ono što nam je ostalo kao nasleđe, od privatizacije državnih firmi, javnih preduzeća i trome administracije. Srbija za 44 mesta napredovala za dve godine na listi Svetske banke Doing Business“, naglasio je Knežević.

On je istakao i da je MMF nakon poslednje revizije poručio da su naši fiskalni rezultati i dalje iznad ciljeva programa.

Makroeknomski pokazatelji su dobri, BDP u 2016. je zabeležio rast od 2,6 odsto, a u narednim godina očekujemo da rast bude više od tri odsto, naveo je ministar.

“Neto priliv investicija u toku prošle godine je bio između 1,9 i dve milijarde evra, a nezaposlenost je za četiri godine smanjena za 26 na 13 odsto i taj trend je  nastavljen i u 2017. godini.Naše finansije su sigurne i za prva tri meseca ove godine iamao sufitict  od 15,1 milijardu dinara. Radimo šve  da smanjimo udeo sive ekonomije u BDP-u i očekujemo a u naredne tri godine svake godine to učešće smanjimo za po dva procenta“, naveo je Knežević.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *