STO: Veliko smanjenje planiranog trgovinskog rasta

STO: Veliko smanjenje planiranog trgovinskog rasta

Svetska trgovinska organizacija (STO) smanjila je 27. septembra 2016. godine za više od trećinu prognoziorani trgovinski rast u ovoj godini, što je posledica usporenja privrednog napretka Kine i pada nivoa uvoza u SAD. Novi prognozirani rast je 1,7 odsto, dok je prethodno u aprilu prognozirano 2,8 odsto. Ovo je prvi put u poslednjih 15 godina da međunarodna trgovina ne prati ukupni rast globalne privrede, navodi STO.

Generalni direktro STO Roberto Azevedo rekao je da je ovaj izveštaj poziv na buđenje upućen vladama.

“Treba da osiguramo da ovo ne rezultuje pogrešnim politikama, koje će samo pogoršati situaciju, ne samo iz perspektive trgovine nego i otvaranja radnih mesta i ekonomskog rasta, koji su blisko povezani sa otvorenim trgovinskim sistemom”, rekao je Azevedo u šestomesečnom izveštaju.

U dokumentu se napominje da, posle dugogodišnjeg rasta kroz globalizaciju i oslanjanje na globalnu trgovinu, vlade sve više pokušavaju da zaštite svoje industrije u periodima ekonomskih teškoća i da su privrede sve više zasnovane na domaćoj potrošnji.

Iako države odbacuju navode o protekcionizmu, trgovina više ne nadmašuje privredni rast, kao što je nekada bilo. Trgovina je rasla 1,5 puta brže od bruto društvenog proizvoda u dugom periodu, a tokom devedesetih taj odnos je bio i dvostruko veći u korist trgovine.

Ove godine, trgovina će rasti samo do 80 odsto nivoa rasta globalne ekonomije, navodi STO, što se dešava prvi put od 2001. godine i tek drugi put od 1982. godine.

Izvor: Srna

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *