Stočari apeluju: Bez ispaše krava nema sela

Stočari apeluju: Bez ispaše krava nema sela

Udruženje stočara „Fruškogorsko Podunavlje” iz Suseka uputilo je 8. decembra 2017. godine dopis predsedniku opštine Beočin Mitru Milinkoviću, zatim, Mesnoj zajednici Susek i sedištu Južnobačkog okruga, u kojem traži pomoć da se zaustavi pošumljavanje dela pašnjaka koji meštani godinama koriste za ispašu stoke.

Predsednik ovog udruženja Sima Kovačević objašnjava za „Dnevnik” da su u toku pripreme dela postojećih pašnjaka za sadnju industrijske topole, iako na njemu nikada nije bila šuma, već je uvek služio isključivo za napasanje krava.

– Uništava se postojeći pašnjak u Suseku, iako se ovde meštani isključivo bave stočarstvom i jedini smo u opštini, a i šire, sa najvećim uzgojem krava na pašnjaku. Postupkom uništavnja pašnjaka i sadnjom šume na mestu gde je on sada, dovodi se u pitanje egzistencija meštana sela, a i ostanak i ovako malog broja mladih na selu. Imamo informacije da se isto sprema i u Čereviću. Očekujemo i tražimo pomoć od Mesne zajednice i Opštine, kako bi sačuvali postojeće pašnjake i nastavili stočarsku proizvodnju kao i do sada – kaže Kovačević.

Naš sagovornik ističe da su fotografije pašnjaka, ali i izvršenog merenja i obeležavanja za sadnju novih sadnica, poslate na adrese mnogih institucija i da oni očekuju pomoć bez koje ne znaju kako će nastaviti sa pašnjačkim govedrstvom. Jer, kako kaže, dok Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj stočarstva i očuvanja pašnjaka, meštanima Suseka događa se da im se oni oduzimaju i da, kao nikada do sada, umesto njih bude šuma.

U Mesnoj zajednici Susek potvrdili su nam da su dobili dopis Udruženja stočara „ Fruškogorsko Podunavlje” i da će o njemu odmah raspravljati kako bi pomogli stočarima , jer na mestu gde je sada pašnjak zaista nikada nije bila šuma. U MZ Susek tvrde da je vlasnik zemljišta Ministarstvo poljoprivrede, koje ga je dalo na korišćenje Nacionalnom parku „ Fruška gora” , koja je ceo pašnjak, a ne samo njegov deo, prikazala kao šumu, pa sada pokušavaju da je novim zasadima i podignu.

Pomoć obećava i Opština Beočin, koja će se obratiti nadležnim institucijama u Pokrajini, a da li će pošumljavanje i sprovođenje plana čija je realizacija već počela biti zaustavljeno ostaje da se vidi.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *