Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 12,9 odsto

Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 12,9 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je u trećem kvartalu 2017. godine 12,9 odsto, što je za 1,2 procentna poena više nego u prethodnom tromesečju, dok je u odnosu na uporedni period prošle godine opala za 0,9 procentnih poena. 

Stopa nezaposlenosti kod muškaraca iznosi 12 posto, za žensko stanovništvo 14 odsto, prema podacima Ankete o radnoj snazi za treći kvartal 2017, koju je 30. novembra 2017. godines objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Nezaposlenost je, u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, prvenstveno smanjena kod populacije starosti od 25 do 34 godine, dok je kod populacije starije od 55 godina povećana. 

Kod mladih uzrasta od 15 do 24 godine nije bilo bitnih promena u broju zaposlenih i nezaposlenih ali je, usled negativnih demografskih trendova, došlo do smanjenja neaktivnog, odnosno ukupnog stanovništva tog uzrasta, što je dovelo do povećanja stopa zaposlenosti i nezaposlenosti mladih, navodi se u saopštenju RZS .

Stopa zaposlenosti mladih sada iznosi 23,7 procenata, a stopa nezaposlenosti 28,8 posto. 

U ukupnoj populaciji uzrasta od 15 do 24 godine, udeo mladih koji niti rade niti su u sistemu obrazovanja, tzv. NEET stopa, smanjen je za 1,1 procentni poen na 17,1 odsto.

Stopa dugoročne nezaposlenosti je takođe pala za 1,3 procentna poena, i sada iznosi 7,7 odsto.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *