Stranci će teže `skrivati` novac u Švajcarskoj

Stranci će teže `skrivati` novac u Švajcarskoj

Stranci koji imaju račune u švajcarskim bankama ubuduće će imati više problema u skrivanju novca, nakon što je gornji dom švajcarskog parlamenta odobrio automatsku razmenu bankovnih podataka s drugim zemljama. Nova odredba, koju je već odobrio donji dom parlamenta, Švajcarsku je dovela na nivo standarda Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i najbogatijih zemalja sveta iz grupe G20.

Švajcarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama sa kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume. Dosad ih je sklopila s Evropskom unijom i Australijom, ali onaj s EU potpisan je u maju i na snagu će stupiti tek 2018. godine.

“To je još jedan udarac utajivačima poreza i još jedan veliki korak prema pravednijem oporezivanju u Evropi”, rekao je tada poverenik EU za privredu i finansije Pierre Moskovici.

Podaci o klijentima koji će se razmenjivati sa zemljama članicama EU uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adrese, poreske identifikacione brojeve, stanje računa i transakcije.

*Izvor: BIZLife

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *