Strancima ostaju subvencije za IT

Strancima ostaju subvencije za IT

Savet za ekonomski razvoj doneo je preporuku da se dodele podsticajna sredstva za ulaganja šest kompanija, među kojima je i kompanija „Endava” iz Beograda, koja će u narednih nekoliko godina uložiti 4,3 miliona evra i zaposliti 324 radnika na neodređeno vreme. Tako nije uslišen zahtev koji je stigao iz „Vojvođanskog IKT klastera” da se odustane od subvencionisanja te strane kompanije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, na osnovu te ukupne investicije, kompanija „Endava” bi mogla ostvariti pravo na podsticajna sredstva od oko 1,62 milion evra. „Imajući u vidu manje investicione kapacitete domaćih kompanija, smanjeni su kriterijumi za davanje podsticajnih sredstava u pogledu visine investicija i broja novootvorenih radnih mesta da bi i kompanije iz Srbije mogle konkurisati i dobiti podsticaje za svoje projekte”, piše u saopštenju. Ministarstvo privrede je pozvalo sve kompanije da apliciraju za podsticajna sredstva države jer im je to omogućeno Zakonom o ulaganjima koji je izjednačio domaće i strane kompanije.

Predstavnici „Vojvođanskog  IKT klastera” zatražili su prošle nedelje od Sveta za ekonomski razvoj da odustane od davanje subvencija  stranim IT kompanijama.

Direktor „Vojvođanskog IKT klastera” Milan Šolaja ne spori da je reč o uspešnoj, poznatoj i poštovanja vrednoj kompaniji, ali tvrdi da prosto država ne može iz republičke kase finansirati zapošljavanje u sektoru u kojem ne može napraviti nijedno novo radno mesto.

– Ova ili bilo koja druga IT kompanija može samo preuzimati ljude koji već negde rade jer broj diplomaca koji stižu s fakulteta ni izbliza nije dovoljan za potrebe IT sektora. U Srbiji nema nezaposlenih IT stručnjaka na Birou rada. Takva odluka dolazi u trenutku kada je Vlada Srbije formirala ministarski tim za IT, koji već neko vreme vodi intenzivne razgovore s predstavnicima IT zajednice o tome kako možemo napred – tvrdi Šolaja.

On skreće pažnju i na to da strande direktne investicije nemaju uvek iste efekte u različitim sektorima, a u sektoru softverske industrije su ti efekti katastrofalni ako su strani investitori vođeni samo iskorišćavanjem domaćih ljudskih resursa.

Kompanija „Endava” iz Beograda obavlja delatnosti računarskog programiranja i deo je „Endava grupe” iz Velike Britanije koja ima više od 2.800 stalno zaposlenih na 14 lokacija u Engleskoj, SAD, Nemačkoj, Rumuniji, Moldaviji, Makedoniji, Kolumbiji i Srbiji.

Dualno obrazovanje

Posebnim programima podrške u okviru Godine preduzetništva, podržava se isključivo razvoj domaćih malih i srednjih preduzeća i IT kompanija, tvrde u Ministarstvu privrede.

„Budići da je Ministarstvo privrede u fazi izrade plana i programa Godine preduzetništva za 2017, u kojoj se svakako planira sektorski pristup, kako za prehrambenu i drvnu industriju, tako i za IT sektor, otvoreni smo za dijalog i podršku svakoj dobroj inicijativi u cilju unapređenja investicija i stvaranja novih radnih mesta”, navodi se u saopštenju. Dodaje se i da je Vlada Srbije, svesna nedostatka kadrova u tom sektoru, usmerila svoje aktivnosti na jačanje kadrovskog potencijala kroz uvođenje dualnog obrazovanja, ne samo u srednjim školama već i u visokoobrazovnim ustanovama, i da nastoji da animira i maksimalno uključi celu akademsku zajednicu u taj proces da bi taj problem bio prevaziđen što pre.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *