Strane investicije do kraja godine – dve milijarde evra

Strane investicije do kraja godine – dve milijarde evra

Direktne strane investicije u Srbiji do kraja godine biće oko dve milijarde evra, izjavila je 7. novembra 2017. godine  guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je istakla da će 17. novembra NBS izaći sa konačnim rezultatima o rastu stranih direktnih investicija, čiji je rast revidiran sa 1,5 milijardi na 1,7 milijardi, a kako kaže, odgovorno može da tvrdi da će one biti oko dve milijarde evra do kraja godine i da će prevazići najoptimističnija očekivanja.

Guverner je navela da se do postignutih rezultata u očuvanju niske i stabilne inflacije nije došlo ni jednostavno ni lako, i ocenila da su ulaganja stranih investitora u dinarske hartije od vrednosti pokazatelj njihovog poverenja u monetarnu i fiskalnu politiku države.

Tabaković je to ilustrovala činjenicom da je 2014. godine na dužničke sedmogodišnje harrtije od vrednosti kamata bila 14 procenata, a danas je trošak za sedmogodišnje hartije 5,0 procenata.

Ističući da su „sedmogodišnje hartije od vrednosti u oktobru „planule“, ona je objasnila da je i to jedan od razloga jačanja dinara.

Takođe je navela da „Srbija ima 10,6 milijardi evra deviznih rezervi, a neto rezerve su 8,9 milijardi“ i da je to razlog zašto Srbiji nije bila potrebna finansijska podrška MMF-a.

Tabaković je ukazala na to da su monetarna i fiskalna politika međusobno povezane i koordinisane na isti način kao što su povezani politička i finansijskla stabilnost i zaključila da „ne bismo mogli da govorimo o ovim rezultatima da svi potezi koji se tiču monetarne politike i NBS nisu kooordinisani sa ministarstvom finansija“.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *