Strategija za problematične kredite smanjuje kamate

Strategija za problematične kredite smanjuje kamate

Strategija za rešavanje problematičnih kredita predviđa unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija, a stečaj i prodaja potraživanja od građana biće dodatno analizirani zbog osetljivosti te problematike, rekli su u Ministarstvu finansija Srbije.

Kako su agenciji Beta rekli u Ministarstvu, očekuje se da će rešavanje problema nenaplativih kredita uticati na smanjenje troškova banaka, a time i na pad kamatnih stopa.Mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike dale su određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita u Srbiji i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost – rekli su u ministarstvu.

Strategijom je predviđeno unapređenje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita i uklanjanja poreskih prepreka za otpis nenaplativih potraživanja, naveli su u Ministarstvu finansija.

Predviđene su i mere za unapređenje u domenu sudskog i vansudskog restrukturiranja i stečaja, izvršenja, kao i pitanja procene vrednosti založene imovine.

Pored toga, povećaće se kapaciteti i stručnost sudova, ali i državnih institucija kao poverilaca u postupcima restrukturiranja, istakli su u ministarstvu i dodali da će doneti i dodatne mere ako bude potrebno.

– Za sprovođenje nekih od mera, kao što je uklanjanje poreskih prepreka biće predviđen rok do kraja ove godine, dok su neke druge veoma složene i zahtevaju više godina za sprovođenje, poput povećanja osposobljenosti sudova – rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da su predložena rešenja usaglašena su sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i da se očekuje nastavak saradnje sa tim insitucijama u primeni mera.

Vlada Srbije usvojila je 13. avgusta Strategiju za rešavanje problematičnih kredita. Procena je da su u Srbiji problematični krediti vredni 3,7 milijardi evra, odnosno oko 22 odsto od ukupno 17 milijardi evra kredita.

Izvor:Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *