Studentska praksa u IT sektoru

Studentska praksa u IT sektoru

Univerzitet Edukons i udruženje Vojvodina IKT klaster sklopili su sporazum o saradnji kojim se studentima omogućuje praksa u IT kompanijama. Sporazum su potpisali rektor Edukonsa Aleksandar Andrejević i direktor IKT klastera Milan Šolaja. Ovaj potez, po rečima Andrejevića, sastavni je deo Edukonsove strategije razvoja programa projektnog studiranja koji u velikoj meri partnerskim institucijama omogućuje zajednička naučna i stručna istraživanja, usmerenu edukaciju zaposlenih i realizaciju studentske prakse i stručnog usavršavanja.

– Ovo je i poziv studentima da upišu Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta Edukons, s obzirom na to da ovakav način saradnje s Vojvodina IKT klasterom obezbeđuje praćenje napredovanja studenata i na taj način im otvara vrata ka mogućem zaposlenju – rekao je Andrejević.
Vojvodina IKT klaster okuplja najbolje domaće kompanije iz sektora informacionih tehnologija i uz snažnu podršku zajednice, ostvaruje saradnju s mnogim uglednim institucijama iz oblasti obrazovanja, regionalnog razvoja i civilnog sektora.

– U Vojvođanskom IKT klasteru pokušavamo da kroz trostruku spiralu – poslovna zajednica, državna uprava i obrazovne institucije – okupimo ljude u aktivnostima i projektima koji doprinose našem dugoročnom cilju i viziji – digitalnoj Srbiji. To je Srbija u kjojoj su nove tehnologije prepoznate kao pokretač ekonomskih i društvenih procesa. Srbija je potencijalno bogata zemlja zahvaljujući tehnologijama koje su, vidimo, danas veoma uspešne, rekao je direktor IKT klastera Milan Šolaja, istakavši da našim IT kompanijama, veoma uspešnim na svetskom tržištu, jedini problem jeste nedostatak kadrova.

Dekan Fakulteta informacionih tehnologija Edukons univerziteta profesor dr Dušan Malbaški navodi da će ova saradnja biti najšira moguća. – Akcenat je na studentima i njihovoj obuci kroz praksu, dok će kompanijama biti pružena mogućnost da odaberu one koji se na njoj pokažu najboljima.
Na Edukons univerzitetu, koordinatorka Odeljenja za saradnju s privredom Andrea Andrejević Panić kaže da je ovaj univerzitet pre par godina počeo da razvija projektno studiranje.

– To je platforma na osnovu koje želimo da izađemo u susret studentima i ostvarimo funkcionalno povezivanje univerziteta s proivredom, kako bi na najbolji način mogli da prilagođavamo kurikulume, odnosno, naučno nastavne programe potrebama tržišta, dajemo studentima šansu da se povezuju s firmama i na taj način ostvare dalje usavršavanje.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *