Subvencije Poljoprivrednicima 306 miliona za unapređenje proizvodnje

Subvencije Poljoprivrednicima 306 miliona za unapređenje proizvodnje

Predstavnici pokrajinske Vlade potpisali su 12. maja 2017. godine sa vojvođanskim poljoprivrednicima  214 ugovora za bespovratna sredstva iz budžeta AP Vojvodine čija ukupna vrednost iznosi preko 306 miliona dinara.

Pomenuta sredstva Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2017. godini opredelio je putem konkursa za sisteme za navodnjavanje, biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru i za sisteme protivgradnih mreža.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović najavio je tom prilikom da će biti nastavljeno sa ulaganjima u poljoprivredu sa ovakvim i još većim obimom sredstava te da će prioritet imati mali i srednji proizvođači.

Mirović je podsetio da je u ovoj godini u pokrajinskom budžetu za agrar predviđeno osam milijardi dinara, što je pojedinačno i nominalno najveći iznos do sada.

– Već 1. februara biće raspisan što veći broj konkursa. Tako će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno da na vreme planiraju svoje aktivnosti, koje zavise od kalendara i imaju određene specifičnosti – najavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, Fond za razvoj poljoprivrede već je realizovao 200 ugovora za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a interesovanje je danas naraslo na više od 700 zahteva.

Mirović je pozvao poljoprivredne proizvođače da naredne dve do tri nedelje prate nove mogućnosti i podsticaje za njihove delatnosti jer će, kako je rekao, nekoliko stotina miliona dinara biti obezbeđeno za nabavku poljoprivrednih mašina preko linija Fonda za razvoj poljoprivrede.

Za mere u oblasti sufinansiranja u sisteme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, potpisano je 125 ugovora u vrednosti oko 121 milion dinara, gde je učešće Sekretarijata oko 66 miliona dinara i novih 735 hektara poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem.

Za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru potpisano je ukupno 57 ugovora u vrednosti od oko 28 miliona dinara sa učešćem Sekretarijata od nepunih 20 miliona dinara i preko 50 hiljada kvadratnih metara plastenika.

Kada je reč o sufinansiranju nabavke elemenata sistema za zaštitu od vremenskih nepogoda na teritoriji AP Vojvodine potpisano je 32 ugovora ukupne vrednosti oko 160 miliona dinara, gde je učešće Sekretarijata oko 88 miliona dinara, što će za rezultat imati novih 120 hektara poljoprivrednih površina pod protivgradnim mrežama

 

Izvor. Blic

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *