Sva gazdinstva će moći da prodaju svoje proizvode

Sva gazdinstva će moći da prodaju svoje proizvode

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu, najavio je ministar Branislav Nedimović.

“Želimo da stvorimo zakonske preduslove koji će omogućiti da  proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno, poštujući kriterijume bezbednosti hrane”, rekao je Nedimović.  Po njegovim rečima, sadašnja situacija je takva da ukoliko neko želi da se bavi preradom i da to proda, morao je da zadovolji kriterijume kao da je reč o najrazvijenim kompanijama na svetu.

Nedimović je najavio da će u narednih nekoliko meseci minisatrstvo napraviti koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode na prodaju, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima. On je naglasio da je to jedan od načina koji će omogućiti razvoj svakog mesta i svakog sela u Srbiji, jer će to značajno smanjiti troškovi za transport robe.

Vinske sobe su mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina, a postojanjem vinskih soba vinari bi mogli da na licu mesta prodaju svoje proizvode s minimalnim troškovima, praveći dodatnu vrednost na finalnom proizvodu

“Za te namene izdvojićemo novac iz budžeta Srbije, i to 50 odsto za opremu koja je neophodna da bi se bavilo tim poslom, i za one koji se bave preradom mleka, ali i preradom mesa ili preradom grožđa. Za devastirana područja izdvajaće se i više novca, 65 odsto povraćaja”, istakao je ministar.

Nedimović je rekao da će država pomoći vinarima, kojima su potrebne vinske sobe, kako bi te prostore adaptirali.

Naime, vinske sobe su mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina, a postojanjem vinskih soba vinari bi mogli da na licu mesta prodaju svoje proizvode s minimalnim troškovima, praveći dodatnu vrednost na finalnom proizvodu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *