Svaki šesti u “crvenom”

Svaki šesti u “crvenom”

U Srbiji blokirano oko 56.000 preduzeća i preduzetnika, a duguju 272,2 milijarde dinara. Privrednici smatraju da su državni gubitaši krivi za teškoće privatnih preduzeća.

Svakog trenutka sa spiska aktivnih mogla bi da sklizne 12.380 preduzetnika. Toliko ih je u blokadi između godinu i dve, a kada u „crvenom“ protekne i 720. dan, Agencija za privredne registre će ih izbrisati sa evidencije, po nalogu Narodne banke Srbije. Poslednjeg dana maja u Srbiji je bilo blokirano čak 55.939 od ukupno 334.000 preduzeća i preduzetnika. Poverioci su pokušali da im naplate 272,2 milijarde dinara, i to bez kamate.

Samo tokom maja broj firmi „pod rampom“ je povećan za 144, dok je iznos blokade smanjen za oko dve milijarde dinara. Kada pristignu i junski podaci, međutim, brojke bi mogle da izgledaju drugačije. Od početka ovog meseca prestala je zaštita države od prinudne naplate u 43 firme. Ostaje pitanje da li će kraj restrukturiranja i privatizacije smanjiti lanac nelikvidnosti na duge staze.

Dugovi

Podaci o dugovanjima preduzeća koja su godinama bila u restrukturiranju pokazuju da je njih 97, koliko ih je bilo, krajem 2013. godine dugovalo 4,1 milijardu evra. Državi su dugovala 2,2 milijarde evra, a 1,9 milijardi komercijalnim poveriocima. Među dugovima komercijalnim poveriocima, manje od polovine su bila potraživanja banaka. Veći udeo su imali dugovi prema dobavljačima.

– To dobrim delom zavisi od tempa i načina na koji će se rešavati problem firmi u restrukturiranju – smatra Ljubomir Madžar, profesor Ekonomskog fakulteta. – Dobar deo neplaćanja dolazi i od javnih preduzeća. Svaki pokušaj da se raščisti to trulo tkivo privrede je dobar. Kada se to uredi, doći do promene, ali ne dramatične i to zato što je drugi faktor nelikvidnosti država. Do skoro se pominjao podatak da država duguje milijardu evra. Država treba nas da dovede u red, a ona se tako ponaša. Ako se taj problem ne reši, ovo neće dati spektakularne rezultate.

Privrednici smatraju da su državni gubitaši u velikom broju slučajeva najodgovorniji za blokadu privatnih preduzeća.

Najveći problem firmi koje je država godinama štitila od prinudne naplate nije samo što smo davali pare iz budžeta, već što je ta nelikvidnost vukla i druge firme u propast – smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

– Stradala su najviše mala preduzeća, koja nisu imala finansijske potencijale da izdrže neplaćanja. Tako je nastao pravi začarani krug nelikvidnosti. Nekome milion, dva nije ništa, jer duguje milijarde. Malim i mikro preduzećima to je značilo propast. Onda su digli kredite, ali na kraju ni njih ne mogu da vraćaju jer im ovi prvi nisu nikad platili. Sve bi bilo mnogo lakše da je u državi oduvek postajao princip da svi moraju redovno da plaćaju i poreze i doprinose i dobavljače i izvedene radove. I da to važi za sve bez izuzetka.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *