Svaki treći sanja stranog gazdu

Svaki treći sanja stranog gazdu

Zaposleni u Srbiji,kao i u susednim zemljama, spremni da menjaju posao. Četvrtina bi najviše volela da radi za sebe, a svaki peti za državu

Bez obzira na krizu, dve trećine zaposlenih u Srbiji planira da promeni posao, dok je svaki peti anketirani izjavio da ne želi da menja radno mesto. Oko 16 procenata bi to uradilo samo u slučaju nužde.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja u kome je učestvovalo više od 4.000 ispitanika iz BiH, Hrvatske i Srbije. Iz naše zamlje bilo ih je 1.000, i to 60 odsto nezaposlenih, 30 procenata zaposlenih i oko 10 odsto ispitanika koji se još školuju.

– Do kraja godine većina ispitanika iz Srbije, čak 64 odsto ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje – kaže Tatjana Vidaković iz Infostuda. – U najvećoj meri to su ispitanici iz BiH, a najmanje iz Hrvatske. Zanimljivo je da je nešto više od polovine ispitanika iz Srbije navelo da se ne boji za svoje radno mesto. Najveću zabrinutost izrazili su Hrvati, zatim oni iz Srbije i, na kraju, ispitanici iz BiH.

Iskrenost?

Na radnom mestu ispitanicima su, kako kažu, najbitniji međuljudski odnosi, zatim priznanje za obavljen rad, dok je novac tek na trećem mestu, i to je važan aspekt za blizu četvrtine ispitanih. U Hrvatskoj i BiH gotovo 70 procenata ljudi veruje da je za dobijanje posla potrebna veza, koja se u Srbiji našla na četvrtom mestu.

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, oko 32 procenata učesnika istraživanja iz Srbije izabralo bi stranog vlasnika, a oko četvrtine najradije bi radilo za sebe, dok bi svaki peti za državu. Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve tri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca neprivlačan je svima.

Kada je reč o razlozima nezaposlenosti, u Srbiji je trećina ispitanika navela da je u tom statusu, jer posle školovanja nisu pronašli posao, istekao im je ugovor na određeno ili su bez posla ostali zbog ekonomske krize. Gotovo trećina nezaposlenih čeka na radno mesto od jedne do tri godine, a sličan je i broj onih koji su bez posla manje od godinu dana.

Najkraći „staž“ nezaposlenosti imaju ispitanici iz Hrvatske, dok je takvih 14 procenata u Srbiji, odnosno 15 u Bosni i Hercegovini.

– Kao i prošlih godina, većina, gotovo 70 odsto traži bilo kakav posao, bez obzira na to da li je u vezi sa strukom – kaže Vidaković. – Isključivo u svojoj struci radila bi trećina, a svega dva odsto izabralo bi posao izvan struke. Za čak 63 odsto nezaposlenih pri odabiru posla najvažnija je sigurnost radnog mesta i novac, dok je za nešto manje njih važna mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja.

Očekivanja onih koji se školuju različita su od zemlje do zemlje. U Srbiji se očekuje da se do posla može doći u roku od šest meseci, mada je četvrtina skeptična i smatra da će im biti potrebno više od godinu dana. Za polovinu anketiranih najbolje je posao tražiti odmah nakon završetka obrazovanja, dok bi trećina to činila i tokom školovanja.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *