Sve više banaka u rukama naših privrednika

Sve više banaka u rukama naših privrednika

Vlasnici velikih domaćih kompanija okrenuli se bankarskom sektoru. Musabegović: Prvo i osnovno je što profit ostaje u Srbiji.

Srpski biznismeni počeli su sve više da ulažu u kupovinu banaka u Srbiji i, sudeći prema najavama – planiraju nova preuzimanja. Zvanično, u našoj zemlji posluje ukupno 31 banka, ali će se taj broj sigurno smanjivati.
Već je obelodanjeno da AIK banka, u vlasništvu kompanije iz „MK grupe“ Miodraga Kostića, kupuje 100 odsto akcija Alfa banke u Srbiji. Takođe, Direktna banka (nekadašnja Kredi banka, potom KBM banka Kragujevac) iza koje stoje Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, dobila je dozvolu za preuzimanje Findomestik banke.


Dragan Lazarević, predsednik IO Direktne banke, za „Novosti“ ističe da je kupovina Findomestik banke bio logičan sled u njihovom strateškom razvoju.
– Direktna banka je više orijentisana ka privredi, dok je Findomestik okrenut ka stanovništvu i zajedno čine jednu celinu – ističe Lazarević.
– Objedinjena banka će biti okrenuta malim i srednjim preduzećima, a razvijaće i veoma atraktivne proizvode namenjene građanima. Otvorićemo nove ekspoziture i servisne linije. Čeka nas veliki posao i nadam se da ćemo ga obaviti kako treba.
Na pitanje da li planiraju nove akvizicije, Lazarević ističe da je neposredni fokus na konsolidaciji postojećih banaka.
– Eventualno dalje širenje zavisi od konkretnih prilika na tržištu u budućnosti – kaže prvi čovek Direktne banke.

Godina za Konsolidaciju
Profesor Ismail Musabegović ističe da se očekuje da se broj banaka do kraja godine u Srbiji dodatno smanji.
– Teško je reći koliki je optimalan broj banaka za naše tržište – kaže Musabegović.
– Neki kažu da je dobro da ima više banaka, drugi da treba da ih bude manje. Smatram da je tridesetak banaka ipak malo veći broj od onog potrebnog Srbiji. Pretpostavljam zato da će u 2017. doći do konsolidacije.

Kada je reč o strategiji razvoja Direktne banke na srpskom tržištu, ona je jasna i zasnivaće se na profitabilnom rastu.
U AIK banci, pak, nisu želeli da detaljnije iznose informacije na temu preuzimanja Alfa banke. Međutim, na nedavno održanom Kopaonik biznis forumu, Jelena Galić, predsednik izvršnog odbora AIK banke, istakla je da će njihova strategija rasta biti opredeljena akvizicijama na domaćem tržištu i u regionu. Ova banka je kupila i Gorenjsku banku u Sloveniji, pa je plan da se razvije bankarska grupacija koja podržava nacionalnu ekonomiju domicilnih tržišta.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da je dobro što domaći privrednici kupuju ovdašnje banke.
– Kada smo 2001. i 2002. godine počeli da obnavljamo bankarski sektor, nisu postojali domaći izvori koji su imali mogućnosti da investiraju kapital – navodi Dugalić. – Sada se to promenilo. Ovdašnji privrednici ulažu u hotelijerstvo, trgovinu, zemlju, pa zašto ne bi i u bankarski sektor? Banke su zanimljive onima koji imaju čist kapital, jer postoji strog sistem provere izvora finansiranja i to je značajna razlika u odnosu na postupak privatizacije.
I Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenjuje pozitivnim trend da domaći privrednici i firme kupuju ovdašnje banke.
– Do sada su samo banke kupovale banke, mislim da se presedan desio prvo sa Kostićem, a potom i sa nekadašnjim vlasnicima kompanije „Marbo“ – kaže za „Novosti“ Musabegović. – Uvek je dobro da vlasnik bude domaće fizičko ili pravno lice, jer tada profit ostaje u zemlji. To je prvo i osnovno.

 

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *