Sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju

Sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kaže da se povećao broj kompanija iz Srbije i asortiman roba koje izvoze na rusko tržište, ali da još ima prostora za povećanje. Prošle godine ih je, kaže Ljajić, bilo 815.

– Povećava se i asortiman proizvoda koje izvozimo na rusko tržište, a to je više od 2.000 različitih artikala i sve ukazuje da naš potencijal nije u potpunosti iskoriščen i ima prostora za povečanje – naveo je Ljajić, nakon otvaranja Doma trubača u Guči.

Prema njegovim rečima, veliki broj investitora dolazi u Srbiju, a kao razlog navode to što naša zemlja ima sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini u uslovima kada je Evropska unija uvela sankcije Moskvi.

– Da bismo iskoritili tu šansu, moramo da imamo jaku privredu – precizirao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prošloj godini ostvarila izvoz vredan više od 370 miliona dolara, a poljoprivredni proizvodi čine više od trećine našeg izvoza na rusko tržište.

– I dalje tu postoji povećanje izvoza i mislim da je najveća šansa da robnu razmenu vratimo na taj pretkrizni period, jer nakon uvođenja sankcija Rusiji imali smo značajne oscilacije rublje, pad tražnje i to je sve uticalo na smanjen izvoz, ne samo iz naše zemlje već i drugih zemalja – izjavio je Ljajić.

On ističe da Srbija sada ima sporazum o bezcarinskom izvozu 99 odsto proizvoda.

– Trenutno pregovaramo sa celom unijom, uključujući dve nove zemlje, a to su Kirgizija i Jermenija, o zaključenju jedinstvenog trgovinskog sporazuma. Tako ćemo obezbediti pristup tržištu od preko 175 miliona ljudi za izvoz proizvoda iz Srbije bez plaćanja carine – zaključio je Ljajić.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *