Svetski ekonomski forum: Životni standard bolje merilo rasta od BDP-a

Svetski ekonomski forum: Životni standard bolje merilo rasta od BDP-a

Razvijene države sveta i zemlje u razvoju trebalo bi da daju prednost životnom standardu nad apsolutnim rastom kao najboljem pokazatelju ekonomskih performansi, poručili su danas organizatori Svetskog ekonomskog foruma, koji će od sutra do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu elitu u Davosu.

U 26 razvijenih zemalja sveta, prosečni prihodi po glavi stanovnika su pali za 2,4 odsto od 2008. do 2013. godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju WEF-a, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Iz tog razloga su organizatori foruma predložili zaokret u globalnoj politici kako bi se “efikasnije odgovorilo na nesigurnost i nejednakost koje prate tehnološke promene i globalizaciju”.
“Većina država u svetu propušta važne prilike kako bi u isto vreme podigle privredni rast i smanjile nejednakost”, navodi se u izveštaju.

Kreatori politika bi, kako ocenjuje WEF, trebalo da razmotre svoje prioritete, da značajno poboljšaju životni standard ljudi i da se ponovo povežu sa gradjanima kod kojih iz dana u dan raste nezadovoljstvo, prenosi američka televizijska stanica Si-En-Bi-Si.
Izvor: Blic/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *