Svi gube ako se reforme odlažu

Svi gube ako se reforme odlažu

Sve relevatne međunarodne finansijske organizacije, pa i srpski Fiskalni savet, složni su u oceni da su finansijski rezultati koje je Srbija ostvarila prošle i u prvoj polovini ove godine bolji od planiranih. Tu više niko nema nikakvih dilema niti primedbi, ali je i dalje prisutan oprez kada je reč o daljem ekonomskom oporavku odnosno finansijskoj konsolidaciji koja bi Srbiju mogla izvesti na bolji put.

Ministar finansija u tehničkoj Vladi Srbije Dušan Vujović objašava da i vlast u Srbiji zna šta joj valja činiti kako bi nastavila dobrim putem, ali da na njemu ima mnogo prepreka koje se moraju savladati. Tako on ističe da za novu vladu ostaju glavna pitanja finansijske konsolidacije i strukturne reforme dodajući da se ključni rizici odnose na preduzeća u restruktuiranju, unapređenju upravljanja i rezultata javnih preduzeća, reformisanju i racionalizaciji javnog sektora , kao i rešavanje problema nenaplativih kredita.

– Iako su detaljni planovi restruktuiranja i ackioni planovi za svaku od ovih oblasti već usvojeni, svuda ima otpora sindikata, menadžmenta i različitih interesnih grupa. Zato će glavni izazovi tokom prvih 100 dana nove vlade biti kako da već na samom početku napravi odlučne reformske korake, otkoči reformske procese i pokaže javnosti i ključnim političkim oponentima kakva je priroda dinamičnog kompromisa s kojima se danas suočava. Svi pobeđuju na srednji rok ako se reforme sprovedu do kraja, a skoro svi gube ako se reforme odlažu, uspore ili ako se od njih odustane – ocenio je Vujović.

Podseća da je vlada već preduzela odlučne reformske korake u okviru kojih je i aranžman koji je u prošloj godini zaključen sa MMF-om. U fiskalnom delu, dodaje, realizovano je 62,5 odsto programa umesto 50 odsto koliko je planirano u prvoj godini, čime se stvara više fiskalnog prostora za primenu teških strukturnih reformi u naredne dve godine programa.
Lj. Malešević

Od 2014. godine
– Program je imao veoma povoljan uticaj na ekonomski rast – ekonomija je bila na dnu u trećem kvartalu 2014. godine, a zatim je krenuo oporavak. Uprkos konzervativnim projekcijama međunarodnih finansijskih institucija da će rast ostati negativan u prošloj godini, BDP je, zapravo, ostvario pozitivan rast od 0,7 odsto.

Vrlo je verovatno da će oporavak rasta biti nastavljen kroz period 2016-2018.godine, što će se značajno odraziti na BDP i povezane ekonomske veličine i sve indikatore blagostanja- smatra Vujović. Revidirane naviše prognoze rasta BDP, fiskalni deficit, tekući bilans plaćanja , i projekcije javnog duga, ističe Vujović, jasno pokazuju da je uspeh reformi do sada napravio preokret, kako u realnim rezultatima postignutim od oktobra 2014. godine tako – a čak i još značajnije – u očekivanjima potrošača i investitora, zaključio je Vujović.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *