Svi zakoni i propisi na jedan klik od vas

Svi zakoni i propisi na jedan klik od vas

Baza sajta Pravno-informacionog sistema jedina u Srbiji sadrži sve važeće zakone u izvornom obliku, ali pruža i mogućnost lakog praćenja svih promena propisa.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, u organizaciji „Službenog glasnika“, 24. oktobra 2017. godine održan je Okrugli sto na temu „Elektronske pravne baze“ na kome su aktivno učešće uzeli dr Dobrosav Milovanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nikola Milovančević, umetnik elektronskih pravnih baza u JP „Službeni glasnik“.

Okruglom stolu prisustvovao je i veliki broj predstavnika relevantnih lokalnih pravosudnih i drugih organa i institucija, advokatskih kancelarija koji su u diskusiji na temu postojećih pravnih elektronskih baza izneli svoje mišljenje o mogućnostima unapređenja digitalnih usluga u pomenutoj oblasti. Tom prilikom svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa unapređenom verzijom sajta Pravno-informacionog sistema Republike Srbije (www.pravno-informacioni-sistem.rs), čije je vođenje kao delatnost od opšteg interesa povereno „Službenom glasniku“.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Pravno-informacioni sistem Republike Srbije predstavlja najveć pravnu bazu u srbiji koja jedina sadrži važeće i zvanične zakone i druge propise u izvornom i tačnom obliku uz mogućnost jednostavnog praćenja izmena i dopuna svakog propisa. Dodatnu pogodnost predstavlja besplatna dostupnost svih važećih propisa za sve građane koji imaju pristup internetu.

Pretraživanje baze je jednostavno i lako, a korisnici na jednom mestu mogu pronaći sve brojeve „Službenog glasnika RS“, arhivu službenih glasila, usklađenu sudsku praksu koja počiva na merodavnim odlukama, komentare i tumačenja zakona, veze ka različitim evropskim direktivama i zakonima, kao i presude i objašnjenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

– Ono što PIS izdvaja od svih ostalih elektronskih pravnih baza jesu pouzdanost i tačnost svih objavljenih podataka, budući da je upravljenje PIS-om, kao delatnost od javnog značaja, povereno javnom preduzeću „Službeni glasnik“, koje ima tradiciju objavljivanja zakona, propisa i drugih akata dužu od 200 godina – izjavio je Dobrosav Milovanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prilagođen potrebama građana

Profesor Dobrosav Milovanović je rekao da je Pravno-informacioni sistem prilagođen potrebama prosečnog građanina i dodao:

– PIS predstavlja nezamenljiv instrument za zaposlene u različitim pravosudnim i drugim institucijama i privrednim društvima, naročito u aktuelnom trenutku, budući da omogućava prikazivanje svih podzakonskih akata, prakse organa i stavova stručnjaka koji su pvoezani sa oko 250 zakona koje je potrebno uskladiti sa Zakonom o opštem upravnom psotupku koji je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine. Pomenuto usklađivanje ima za cilj povećanje pravne sigurnosti i olakšanje primene propisa, a predviđeno je da bude završeno do 1. juna 2018. godine.

Izvor: Blic

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *