Tabaković: Sezonski pad dinara

Tabaković: Sezonski pad dinara

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković poručila je da klizanje dinara na nivo viši od 123 dinara za jedan evro nije zabrinjavajuće te da domaća valuta slabi usled sezonskih uticaja.

– U januaru 2015. je takođe za jedan evro bilo potrebno odvojiti oko 123 dinara. Trenutno su pojačane potrebe za plaćanjem i uvozom energenata – rekla je Jorgovanka Tabaković nakon što je s dekanom Ekonomskog fakulteta Branislavom Boričićem potpisala Memorandum o poslovnoj saradnji tih dveju institucija.

Ona je navela da je od početka godine do danas dinar oslabio 1,1 odsto i da je u cilju sprečavanja prekomernog kolebanja kursa NBS intervenisala prodajom 130 miliona evra. Na konstataciju novinara da je za jedan evro u januaru prošle godine bilo potrebno oko 123 dinara, a da je potom dinar bio najjači u oktobru 2015, Jorgovanka Tabaković je kazala da zbog uticaja spoljnih okolnosti, i zato što je neizvesno kakvu monetarnu politiku će voditi velike centralne banke, ne može sada da oceni da li će dinar i ove godine u oktobru biti najjači u odnosu na evro. Guvernerka NBS je istakla da održavanje stabilnosti kursa pomoću deviznih rezervi nije trošak, i podvukla da je prošle godine neto efekat intervencija iz deviznih rezervi bio pozitivan i da su uvećane pola milijarde evra.

Ona je kazala da će dalji smer monetarne politike NBS-a odrediti okolnosti, i poručila da neće biti zbunjujućih poteza niti signala.

Guvernerka je navela da za Srbiju značajna mera koju primenjuje ECB, a to je usmeravanje viška novca u realnu ekonomiju. Ona je podsetila na to da ECB sankcioniše višak likvidnosti onima koji drže novac na računima kroz negativnu kamatu da taj višak ne bi završio „parkiran” kod ECB, već u realnom sektoru i ekonomiji.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *