Tabaković: Kineska banka dobija dozvolu za rad do kraja godine

Tabaković: Kineska banka dobija dozvolu za rad do kraja godine

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će Kineska banka, posle dobijanja preliminarne dozvole za rad, obaviti sve proceduralne poslove da bi krajem godine dobila konačnu dozvolu za rad i počela sa poslovanjem na lokaciji na Novom Beogradu.Tabaković
– Ponosna sam što nam jedna od pet najvećih banaka u svetu dolazi u Srbiju, a o tome o kakvoj je banci reč i kakava je saradnja sa NBS govori i kratkoća vremena u kom je data preliminarna dozvola, jer je od prvog pitanja postavljenog u februaru mesecu dokumentacija podneta već u junu – izjavila je Tabaković na konferenciji za medije.
Podsetila je da je namera te banke da u joj Srbiji bude centar ne samo za Balkan, već i za istočnu i zapadnu Evropu.
Na novinarsko pitanje o visini javnog duga, guverner je navela da je javni dug centralne države na kraju septembra bio 24,1 milijardu evra, i da je njegovo učešće u projektovanom bruto domaćem proizvodu bilo 70,8 procenata, naspram 74,7 odsto na kraju 2015. godine.
– Pad udela javnog duga u BDP-u od početka godine rezultat je smanjenja unutrašnjeg duga za 417 miliona evra i smanjenja spoljnog dela javnog duga za 238,2 miliona evra, ali i većeg nominalnog BDP-a u ovoj godini – precizirala je.
Polazeći od sadašnjeg nivoa javnog duga, projekcije fiskalnog deficita od 2,1 odsto BDP-a i projekcije privrednog rasta NBS od 2,7 odsto, centralna banka očekuje, dodala je Tabaković, da će se uz ostvarenje ostalih makroekonomskih pretpostavki udeo javnog duga u BDP-u krajem 2016. spustiti ispod 74 procenta.
– Takvu projekciju ima i Međunarodni monetarni fond, a slična je i projekcija Fiskalnog saveta – navela je guverner.
Tabaković je takođe ocenila da povećanje plata i penzija ni u kom slučaju neće dovesti u pitanje fiskalnu konsolidaciju, ali će pomoći rast BDP-a podstičući privatnu privatnu potrošnju koja će, kako se očekuje, realno biti povećana u narednoj godini za 1,4 procenta.
Izvor: Blic/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *