Tabaković: Očekujem uspešno okončanje revizije

Tabaković: Očekujem uspešno okončanje revizije

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je 5 jula 2017. godine da su pregovori sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bili naporni i teški, ali da očekuje uspešno okončanje sedme revizije stendbaj aranžmana.

„Očekujemo uspešno okončanje sedme revizije aranžmana, a konsultacije po članu 4 su takođe prošle uspešno“, izjavila je Tabaković, dodajući da sve to nije ostvareno u lakim uslovima, pošto su razgovori bili naporni i teški i da se oni ne prekidaju od jedne do druge revizije.

Ističući da je cilj i MMF-a i predstavnika Vlade Srbije isti, a to je održivi rast i bolji standard građana, ona je rekla da ponekad ipak postoje sporenja oko mera kojima te ciljeve treba postići.

„Ali, o ovakvim rezultatima ne bismo mogli da govorimo da ne postoji koordinacija monetarne i fiskalne politike“, rekla je Tabaković.

Guvernerka je navela da prema preliminarnim podacima, koji će biti poznati polovinom jula, sve ukazuje na trend rasta ekonomskih performansi, od izvoza koji se već meri dvocifrenim brojevima, preko rasta direktnih stranih investicija koji je u prva četiri meseca međugodišnje iznosio 4,8 odsto a za pet meseci će, takođe, biti dvocifren, do rasta doznaka koje su povećane za pet procenata.

Ilustrujući uspešnost koordinacije monetarne i fiskalne politike, ona je istakla da je dinar postao do te mere atraktivan da nerezidenti sa velikim poverenjem u Srbiju ulaze u dinarske hartije.

Govoreći o poslovima koji su pred nama, Tabaković je napomenula da je dinarizacija dug proces, da nam predstoji veliki zajednički posao, i zaključila da nikada nismo dovoljno dobri da ne možemo da budemo bolji.

Plaćamo dugove Kosova jer je deo Srbije

Tabaković je izjavila da Srbija plaća sve dugove iz 90-ih godina na ovamo, uključujući i kredite Kosova, jer je ta teritorija po Ustavu deo Srbije.

„Ovo jeste specifično. Srbija plaća taj dug, jer Kosovo smatra delom svoje teritorije“, rekla je Tabaković na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Misije MMF-a Džejmsom Rufom i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Guvernerka je rekla da se „svi dugovi iz 90-ih godina pa nadalje, na nivou MMF-a čija smo članica, redovno usaglašavaju i proveravaju, i dostavljamo mesečne izveštaje o stanju tih kredita, ne samo onih koje imamo unutar problematičnog dela jedne teritorije Republike Srbije, što je Kosovo, nego i svi zaostali dugovi iz 90-ih godina sa Češkom Libijom, itd“.

Narodna banka Srbije svakog meseca dostavlja Ministarstvu finansija izveštaj o visini rata duga koji se otplaćuje, ali koliki god da je taj iznos, on je važan jer država mora da ga plaća, ocenila je Tabaković.

Guverner je kao najveći uspeh NBS navela smanjenje udela problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka, precizirajući da je njihov nivo smanjen za pet procentnih poena, na 16,5 odsto, primenom strategije i akcionog plana NBS koji su doneti pod pokroviteljstvom MMF.

     

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *