Tabaković: Prodajom 40 mln evra u petak sprečili smo paniku

Tabaković: Prodajom 40 mln evra u petak sprečili smo paniku

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se NBS unapred pripremala za mogući izlazak Britanije iz Evropske unije i da je prodaja 40 miliona evra deviznih rezervi u petak bila adekvatna mera koja je sprečila pojavu panike na domaćem deviznom tržištu.
“Narodna banka Srbije je unapred pripremala ambijent za potencijalni rezultat referenduma u Velikoj Britaniji u smeru njenog izlaska iz EU. Pojačana neizvesnost na svetskim finansijskim tržištima nije nešto što se desilo samo u petak, već je to trend koji traje i oseća se i na domaćem finansijskom tržištu u poslednjih šest meseci”, rekla je Tabaković za Tanjug.

Prema njenim rečima, NBS sve vreme nastoji da optimalnom upotrebom deviznih rezervi, poštujući princip tržišnosti i efikasnosti, održi relativnu stabilnost na deviznom tržištu i u tome beleži uspeh.
“Intervencija prodajom deviza od 40 miliona evra u petak, 24. juna, pokazala se kao adekvatna i blagovremena mera koja je uspela da spreči pojavu panike na domaćem deviznom tržištu i umiri ga”, navela je Tabaković.

Kako ističe, ova mera kao takva “ne predstavlja trošenje deviznih rezervi, već njihovo investiranje u finansijsku stabilnost”.

Napomenuvši da iznos intervencije od petka, 24. juna, nije bio i najveći dnevni iznos prodaje deviza u ovoj godini, guverner je zaključila da “to govori o tome da pritisak povodom rezultata referenduma u Velikoj Britaniji nije bio toliko snažan kao u drugim zemljama.
“Ovo je logično i očekivano iz dva razloga. Pre svega, Srbija nije u velikoj meri trgovinski usmerena na Veliku Britaniju. Dodatno, jacanje makroekonomskih pokazatelja i smanjivanje unutrašnjih i spoljašnjih neravnoteža učinilo je našu privredu znatno otpornijom u odnosu na neke prethodne ‘velike udare’ krize”, rekla je Tabaković za Tanjug.
Izvor: Dnenvik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *