Tanjug javlja: kraj

Tanjug javlja: kraj

Vlada odlučila da formalno ugasi i izbriše iz registra državnu agenciju. Moguć leks specijalis, sa ciljem osnivanja novog servisa vesti.

 

Državna agencija Tanjug je i zvanično ugašena, a svi njegovi servisi biće narednih dana obrisani iz Agencije za privredne registre. Zaposleni će dobiti plate za oktobar, otpremnine od 200 evra po godini staža i radne knjižice da se prijave “na biro”.

 

Vlada je donela odluku o pravnim posledicama prestanka rada JP “Novinska agencija Tanjug”, koja je danas objavljena u “Službenom glasniku”. Pitanje je dana kada će na zgradu na Obilićevom vencu biti stavljen katanac.

 

Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Tanjugu prestaje da važi datumom prodaje ili najkasnije 31. oktobra 2015.

 

U medijskim krugovima provejavaju priče i da se razmatra usvajanje leks specijalisa, kojim bi bilo omogućeno postojanje novog servisa za informisanje Vlade Srbije. To bi bio naslednik Tanjuga, u kojem bi radio deo trenutno zaposlenih. Ali za početak, svih 180 radnika ugašene agencije moraće na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Nova agencija, navodno, mogla bi da počne da radi početkom 2016. Ovakve tvrdnje, međutim, odbacuje Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. On je u sredu izjavio da Tanjug nije ugašen kako bi otpočela da radi nova agencija pri Vladi. Naglasio je da Zakon o javnom informisanju i medijima neće biti menjan.

 

Pre manje od mesec dana, doduše, na okruglom stolu u Nišu, Mirković je izjavio i da je “besplatna podela akcija nešto što zakon prepoznaje kao sledeću fazu” u privatizaciji Tanjuga. Ali država, resorno ministarstvo i Agencija za privatizaciju nisu postupili prema sopstvenom zakonu. Šezdesetak zaposlenih i penzionera državne agencije ostali su uskraćeni prava da preuzmu vlasništvo i probaju da uđu u tržišnu utakmicu. Istina, upućeni kažu da bi bez državnih subvencija za ovako glomazan Tanjug to bilo samo kratkotrajno “održavanje na aparatima”.

 

Ugašeni na rođendan

NA današnji dan 1943. godine Tanjug je emitovao prvu vest i formalno počeo da radi. Telegrafskoj agenciji nove Jugoslavije ime je dao Moša Pijade, a prvi urednik bio je Vladimir Ribnikar. Danas će zaposleni obeležiti rođendan dobrovoljnim davanjem krvi, a najzaslužniji članovi redakcije dobiće nagrade.

 

“Slučaj Tanjug” bio je u sredu tema i u Skupštini Srbije. Šef poslanika SNS Zoran Babić je prokomentarisao da je odluka o gašenju Tanjuga u skladu sa zakonom, dok je poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio da svet informisanja neće biti isti posle gašenja nacionalne agencije, koja je bila simbol profesionalnog novinarstva, države i državnosti.

 

– Da je urađeno nekako drugačije, a ne po zakonu, verovatno bi nas optužili da se mešamo u slobodu medija – rekao je Babić.

 

Sa druge strane, Janko Veselinović je obećao da će “učiniti sve da pokrene akcije, pa makar to bile borbe protiv vetrenjača, da Tanjug ne nestane”. Dodao je da se lično oseća postiđenim što se u mandatu aktuelnog saziva Skupštine gasi nacionalna novinska kuća.

 

Odluku o gašenju Tanjuga Demokratska stranka Srbije nazvala je skandaloznom.

– Nemoguće je zamisliti francusku medijsku scenu bez Frans presa, britansku bez Rojtersa, rusku bez Tassa i svaka odgovorna vlast bi čuvala i razvijala nacionalnu agenciju koja postoji više od 70 godina – saopšteno je iz DSS.

 

– Prestankom rada Tanjuga smanjiće se mogućnost obaveštavanja srpske javnosti o događajima u zemlji i svetu iz objektivnog, srpskog izvora. Takođe, svetska javnost biće obaveštavana o događajima u Srbiji pretežno putem stranih agencija, čije su pristrasnost i neprofesionalizam mnogo puta dokazani.

 

Izvor: Novosti

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *