Tanjug ugašen, a radi

Tanjug ugašen, a radi

Zaposleni u državnoj agenciji i dalje dolaze u preduzeće. Čekaju da se dogodi čudo i da nekako očuvaju posao.

Ugašeni Tanjug i dalje emituje vesti. Polovina zaposlenih još čeka da se dogodi čudo i da se pojavi neki novi poslodavac koji će nastaviti posao državne agencije. U nadi da će ipak biti formirana nova agencija, dolaze na posao, iako nisu dobili platu za novembar.

Trebalo bi da zaradu prime oni koji su potpisali ugovore o delu, do formalnog brisanja Tanjuga iz Agencije za privredne registre. Reč je o polovini od ukupno 180 zaposlenih. Od ostalih, kojima se uprava „zahvalila“ na angažmanu, neki i dalje uzaludno dolaze na posao. Desetine su već digle ruke.

Tanjug od 31. oktobra nema zakonski osnov za postojanje, a Vlada Srbije je potom i formalno objavila odluku o gašenju u „Službenom glasniku“ 5. novembra. U odluci o gašenju navedeno je da, nakon gašenja Tanjuga, pravo korišćenja stvari u javnoj svojini, novac i druga imovinska prava preuzima Republička direkcija za imovinu. Arhivsku građu Tanjuga preuzima Arhiv Jugoslavije. Tada je zaposlenima rečeno neformalno da će se raditi još do kraja novembra. E, sada je i taj rok istekao, a Tanjug se i dalje vodi u registrima privrednih društava i medija Agencije za privredne registre. Proces gašenja je u toku, ali se još ne zna kada će agencija da prestane sa emitovanjem vesti, fotografija i video-snimaka.

Od premijera Aleksandra Vučića i direktorke ugašene agencije Branke Đukić moglo se čuti početkom novembra da će se „naći neko rešenje za Tanjug“, ali još nije jasno o kakvom rešenju je reč i da li je ono zaista u planu.

Otpremnine sigurne

Vlada Srbije je iz budžetskih rezervi izdvojila pre dva dana 20,7 miliona dinara za „pravne posledice gašenja Tanjuga“, tačnije za otpremnine svim zaposlenima. Svi će, prema godinama radnog staža, dobiti otpremnine, i moći će da se prijave na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *