Štednja sve deblja, a kamate sve tanje

Štednja sve deblja, a kamate sve tanje

Štediše u Srbiji ove godine u „Nedelji štednje” čekaju do 20 odsto manje kamate na dinare i 30 odsto niže kamate na evre u odnosu na lanjske, ali i pored toga štednja iz godine u godinu beleži konstantan rast, piše finansijski portal „Kamatica”.

Od početka godine do kraja septembra devizna štednja uvećana je oko 64,9 miliona evra, a dinarska četiri milijarde dinara, kažu iz Narodne banke Srbije.

Nepoverenje štediša u dinar slabi, što potvrđuje i podatak da je dinarska štednja od početka godine porasla 10,5 odsto. Ali, iako je kamata na dinarsku štednju sedam puta veća, ipak štedimo u evrima.

Zaključno s 2010. godinom „Nedelja štednje” je za revnosne štediše imala smisla jer su se banke borile za njihovu naklonost visokim kamatnim stopama.

– Zanimljivo je da se te 2010. godine kamatna stopa u pojedinim bankama menjala svakodnevno, a negde i više puta u toku dana, sve u borbi za štediše – kaže direktor finansijskog portala „Kamatica” Dušan Uzelac,.

Početak kraja usledio je 2011. godine, kada je NBS objavio „preporuku poslovnim bankama”, tačnije vrlo nedvosmislene instrukcije da ne idu s kamatnim stopama po osnovu devizne štednje preko pet odsto.Na iznos od 100.000 dinara oročene štednje u dinarima, pre pet godina moglo se dobiti 16.000 dinara kamate, dok je danas dobit do 7.000 dinara.

 

Slična je situacija i s oročenom štednjom u evrima, gde je kamata sa sedam odsto, koliko je iznosila 2010. godine, pala na 1,5 odsto 2015. godine, pa je i dobit sa 70 evra pala na 15 evra godišnje. Uzelac kaže da štediše treba da se bore za što povoljnije uslove, da menjaju banke, jer samo tako će se bankarima nametnuti pitanje da li treba da povećaju kamatne stope na štednju.

Izvor: www.dnevnik.rs,

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *