Traže se arbitri i miritelji

Traže se arbitri i miritelji

Republička agencija agencija za mirno rešavanje radnih sporova objavila je juče konkurs za izbor još deset arbitara i miritelja koji će rešavati sporne situacije između poslodavaca i zaposlenih, odnosno rukovoditi pregovorima između njih.

Rok za podnošenje prijava od 30 dana počinje da teče danas.– Agencija je donela odluku da proširi listu miritelja i arbitara s još deset miritelja i arbitara usled povećanog obima posla dupliranjem broja predmeta u odnosu na prethodne godine – rekao je  Tanjug u direktor Agencije Mile Radivojević.

Njihov izbor, kako je naveo, neće dodatno opteretiti budžet jer oni ne zasnivaju radni odnos u Agenciji i ne dobijaju mesečne zarade, već se plaćaju samo po angažovanju u konkretnom slučaju.– Trenutno su na listi Agencije 44 miritelja i arbitra, a njenim proširenjem građani će imati veću alternativu i mogućnost izbora – smatra Radivojević.

On je napomenuo da su miritelji i arbitri na listi Agencije eksperti radnog prava, mahom profesori na fakultetima ili advokati s iskustvom iz radnopravnih odnosa.– Institut mirnog rešavanja sporova postaje prepoznat u javnosti pa se građani sve češće odlučuju da radne sporove, umesto pred sudom, rešavaju u Agenciji putem pregovora zbog brojnih prednosti tog instituta – naveo je Radivojević.

Naime, po podacima Agencije, samo u toku prvih šest meseci ove godine više je nego dupliran broj pokrenutih postupaka za mirno rešavanje radnih sporova koji se vode pred arbitrima Agencije, u odnosu na ukupan broj u 2015. godini. Lane su pred Agencijom pokrenuta 284 individualna radna spora, a u 2016. godini 625, od kojih je već rešeno 176, a 115 predloga za pokretanje postupka je odbačeno zbog stvarne nenadležnosti.

Svoj spor pred Agenciju mogu izneti svi zaposleni i poslodavci, bilo iz javnog sektora, bilo iz privatnog, a trajanje postupka je Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova oročeno na mesec dana. Postupak je besplatan za stranke, odnosno pada na teret države. Miritelji i arbitri se biraju na četiri godine, a izbor će obaviti Komisija koju čine predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta, odnosno poslodavaca, reprezentativnih sindikata i Vlade.

Lj. M.

Ko može da se prijavi

Uslovi koji se traže d kandidata za miritelje i arbitre su da su državljani Republike Srbije, da imaju visoku stručnu spremu i najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti radnih odnosa, da nisu osuđivani za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci, ili za kažnjivo delo koje bi ih činilo nepodobnim za obavljanje tih poslova, kao i da budu dostojni dužnosti miritelja, odnosno arbitra.

Za arbitra može biti izabrano lice koje, osim opštih uslova, ima položen pravosudni ispit ili je redovni profesor fakulteta iz pozitivnopravnih predmeta.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *