Trećina privrednika u Srbiji planira nova ulaganja u 2017

Trećina privrednika u Srbiji planira nova ulaganja u 2017

Poslovni optimizam sa kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, naročito privrednici koji posluju sa Nemačkom, dočekuju 2017. godinu izuzetno je ohrabrujući, a trećina privrednika planira nove investicije.
Pozitivan stav u pogledu poslovanja i poslovne klime u Srbiji u 2017. godini ima 52,6 odsto malih i srednjih preduzeća (MSP) koja posluju na lokalnom i regionalnom tržištu, prema rezultatima istraživanja Prokredit banke, predstavljenim 13. decembar 2016. godine na konferenciji za medije.
Taj procenat iznosi čak 63,2 odsto kada je reč o preduzetnicima koji posluju sa Nemačkom, što je znatno bolje u odnosu na prošlogodišnjih 57,8 odsto, navodi se u istraživanju, koje je realizovano u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK.
Kada je reč o investicijama, oko 30 odsto privrednika u Srbiji planira nove investicije, što nije bio slučaj pre nekoliko godina, dok 50 odsto kompanija koje posluju sa Nemačkom očekuje ulaganja, uglavnom u mašine i opremu.
Znatno veći optimizam u odnosu na prošlu godinu, privrednici su ispoljili u vezi sa pitanjem finansiranja i finansijskog zaduživanja, gde preko 52 odsto kompanija koje posluju lokalno očekuje bolje uslove za zaduživanje u 2017, dok taj procenat iznosi oko 78 odsto kada je reč o kompanijama koje posluju sa Nemačkom.
Time su duplirana očekivanja vezano za finansiranje malih i srednjih preduzeća, što je, kako je rečeno, posledica veće konkurentnosti na bankarskom tržištu.
Glavni izazovi i problemi sa kojima se suočavaju MSP su i dalje slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija, porezi i drugi nameti, kao i komplikovane državne regulative za poslovanje.
Mađutim, kako je predočeno na konferenciji, istraživanje je pokazalo da je kod kompanija pala svest o ulaganjima u energetski efikasna rešenja.
Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je rekao da je umereni optimizam najbolja definicija rezultata ovog istraživanja i da je jako dobro da se taj optimizam razvija, jer za to ima i makroekonomske i sve druge osnove.
„Ima strahovito puno razloga zbog čega bi mi trebalo da težimo privrednom modelu koji postoji u Nemačkoj“, rekao Miletić, dodajući da smo u poslednjih četvrt veka izgubili izvesne stvati – a to su rad, red, tehnološka disciplina i poštovanje standarda kvaliteta.
Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, Katarina Obradović Jovanović, izrazila je zadovoljstvo zbog umerenog optimizma koji vlada među kompanijama po pitanju perspektiva za rast, kao i zbog veoma velikog prostora pristupa finansiranju.
„Ako sagledamo ovaj poslovni indeks vidimo da preovlađuje umereni optimizam, i mislim da je to dobro, mnogo bolje nego nerealna očekivanja brzog rasta“, izjavila je Jovanović, dodajući da još puno posla mora da bude urađeno.
Ona je, takođe, ukazala na problem naplate potraživanja, navodeći da zakon postoji, ali da se očigledno nedovoljno primenjuje.
Direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap je izjavio da je za tu mešovitu komoru izuzetno pozitivno da čuje da je za srpska preduzeća dobro da posluju sa Nemačkom, što je i sama svrha komore da radi na podsticanju saradnje između preduzeća dve zemlje.
U istraživanju je učestvovalo oko 500 kompanija, a takođe je zaključeno da većina kompanija očekuje veći ili stabilan profit u sledećoj godini, dok samo deset odsto kompanija koje posluju na lokalnom tržištu smatra da naredna godina neće biti povoljna za njihovu profitabilnost i pet odsto onih koje posluju sa Nemačkom.
Što se tiče povećanja zaposlenosti, oko 20 posto kompanija koje posluju na domaćem tržištu očekuje povećavanje zaposlenosti i 36 posto onih koji posluju sa Nemačkom.
Cilj ovog istraživanja, koje ProCredit banka sprovodi već četvrtu godinu zaredom, bliže je upoznavanje sa očekivanjima naših privrednika za narednu godinu u pogledu tržišnih i poslovnih izazova i mogućnosti sa kojima se susreću u svom poslu.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *