TRGOVINA PROBLEMATIČNIM ZAJMOVIMA Strani fondovi od banaka kupuju nenaplative kredite

TRGOVINA PROBLEMATIČNIM ZAJMOVIMA Strani fondovi od banaka kupuju nenaplative kredite

Tri fonda „B2“, „APS holding“ i „EOS matriks“ otkupili su od srpskih banaka nenaplative kredite vredne čak 94 milijarde dinara, saznaje „Blic“.

Svaki šesti zajam koji su banke odobravale firmama u Srbiji danas je teško ili nemoguće naplatiti. U čitavom bankarskom sektoru problematično je 15 odsto takvih zajmova pa ih banke gotovo u tajnosti sve češće prodaju specijalizovanim fondovima. Izvor „Blica“ blizak tržištu rizičnih kredita kaže da su nenaplativi krediti najčešće stari po nekoliko godina, ali ima i onih koji datiraju iz devedesetih.

U pitanju su zajmovi privatnih preduzeća, uglavnom srednjih i malih, ali i državnih preduzeća u stečaju i restrukturiranju, stari i po nekoliko decenija.

– Cilj banaka je da od kredita koje ne mogu da naplate izvuku bar nešto i da očiste svoje bilanse. Tako prodaju problematične kredite vredne i po nekoliko desetina miliona evra. U pitanju su zajmovi privatnih preduzeća, uglavnom srednjih i malih, ali i državnih preduzeća u stečaju i restrukturiranju, stari i po nekoliko decenija – kaže naš sagovornik.

Prema podacima „Blica“, jedna austrijska banka pravi paket zajmova vrednih 23,5 miliona evra prodala je „APS holdingu“, fondu iz Praga. Bili su to krediti odobreni vlasnicima 85 firmi u poslednjih 30 godina, a koje je nasledila od banke koju je kupila u Srbiji. Potom su prodali i drugi paket fondu „B2“.

Grčka banka je uz pomoć matične banke očistila bilanse od problematičnih kredita i za to je rezervisala 42 miliona evra. Uz pomoć centrale problem nenaplativih kredita počela je da rešava i jedna italijanska banka koja je dosad takve zajmove prodala za 65 miliona evra, a u pripremi za prodaju je i drugi paket težak 95 miliona evra.

U poslednje dve godine loši krediti otkupljivani su u proseku po 60 odsto njihove vrednosti. Pojedine banke su na nekim kreditima od milion evra dobijali tek 50.000 evra.

ECB spremna da pomogne

Predstavnici Evropske centralne banke juče su potvrdili da je ta banka spremna da pomogne u rešavanju problematičnih kredita i održanju stabilnosti bankarskog i ekonomskog sistema u Srbiji, saopšteno je nakon razgovora člana IO ECB Benua Kerea s mandatarom Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *